Koronavirus on pysäyttänyt kaupan. Mitä minun muotikauppiaana kannattaa tehdä aivan ensimmäiseksi?
Neuvottele vuokranalennuksista. Ole saman tien yhteydessä liiketilasi vuokranantajaan ja yritä neuvotella koronaviruksen ajaksi helpotusta vuokraan tai tee maksusuunnitelma. Osa vuokranantajista on jo tullut vastaan pulaan joutuneita kivijalkakauppoja ja antanut anteeksi esimerkiksi kuukauden vuokran. Myös Työ- ja elinkeinoministeriö neuvottelee parhaillaan vuokranhelpotuksista. Pääministeri Sanna Marin on jo ottanut kantaa siihen, että vuokranantajien pitäisi tulla vastaan talousvaikeuksissa olevia kauppiaita. Näin taattaisiin kaupan jatkuminen myös kriisin jälkeen. Jos vuokranantajasi ei suostu neuvottelemaan asiasta, ole yhteydessä meihin sähköpostitse fafi@fafi.fi.
Karsi kuluja. Yrittäjän kannattaa nyt katsoa läpi kaikki kulut – pienet ja suuret – ja minimoida ne. Käy läpi kaikki yrityksesi tekemät sopimukset. Voiko liikkeen mattosopimuksen keskeyttää? Onko keväälle tilattu ikkunanpesijä? Jos myymäläsi on suljettu, voiko vuokratun maksulaitteen sopimuksen laittaa katkolle?
Peru tilauksia. Tarkista saman tien yrityksesi tekemät ennakkotilaukset ja tilauskanta seuraaviksi kuukausiksi. Siirrä tai peru tilauksia tarpeen mukaan. Jos ennakkotilauksia ei voi siirtää, neuvottele niihin maksuaikaa. Neuvottele myös mahdollisia alennuksia toimittajilta sillä perusteella, että jos maksuehdoissa ei nyt jousteta, kauppa ei ole ensi syksynä pystyssä – eikä sieltä siksi tule myöskään tilauksia.
Tarkista henkilöstön määrä. Lomautus- ja yt-käytäntöjä on osittain nopeutettu koronan vuoksi. Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat sopineet työehtosopimuksen poikkeusmääräyksistä, jotka ovat jo voimassa. Muutokset koskevat kuitenkin vain Kaupan liiton ja PAM ry:n välisiä työehtosopimuksia. Toimintaohjeet löytyvät esimerkiksi Kaupan liiton sivuilta.
Sovi lainaehdot uusiksi. Käy läpi lainasi, ja ole yhteydessä lainanantajiin. Yritä saada maksuvapaata tai tehdä muita maksujärjestelyjä. Pankkien palvelut saattavat kuitenkin olla juuri nyt ruuhkautuneita. Esimerkiksi eräs Fashion Finlandin jäsen on hakenut maksuvapaata pankiltaan jo viikko sitten, mutta hän odottaa edelleen ruuhkien takia päätöstä maksuvapaalleen. Fashion Finlandin jäsenen yrityksen lainat ovat jo erääntyneet kuluneen viikon aikana, ja pankin neuvo oli pitää tilillä rahaa vain lainan koron verran. Muotikauppias toivoo, ettei pankki velottaisi häneltä viivästymiskorkoa, mutta siihen ei ole tullut vielä vastausta.
Lisäksi vastauksia muihin tärkeisiin kysymyksiin:
Mistä yritykseni voisi hakea rahallista apua tai lainaa selvitäkseen kriisistä?
Toistaiseksi Suomi ei ole tarjonnut yrityksille minkäänlaista automaattista tukea, vaan kaikkia tukia pitää ensin hakea. Sen sijaan esimerkiksi Saksa auttaa pieniä yrityksiä suoralla rahallisella tuella henkilöstön koosta riippuen jopa 15 000 eurolla, jotta ne pysyisivät pystyssä.
Suomessa apua tarjoavat esimerkiksi ELY-keskukset, jotka avaavat tällä viikolla 50 miljoonan euron haun. Lisärahoituksella tuetaan pk-yrityksistä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Asiasta kerrotaan ELY-keskusten verkkosivuilla. Lisäksi tukea voi hakea Business Finlandilta. Tuen avulla pk-yritykset voivat kehittää ratkaisuja ongelmiin, joita koronavirus aiheuttaa.
Kuinka yrityksen verotusta voisi järjestää uudelleen?
Verottajalta voi hakea maksujen uudelleenjärjestelyä huomisesta keskiviikosta alkaen. Tämä koskee esimerkiksi palkkojen ennakkoveroja, arvonlisäveroja ja yhteisöverojen ennakkomaksuja.
Kuuluvatko muotiyrittäjät ja -freelancerit valtion työttömyysturvan piiriin?
Hallitus on päättänyt tarjota yrittäjille ja freelancereille mahdollisuuden työttömyystukeen. Tukea voi hakea TE-keskuksista. Muutos on väliaikainen ja sen tarkoituksena on taata koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin joutuneiden yrittäjien toimeentulo kriisin aikana. Hallitus on esittänyt, että yrittäjä ilmoittaisi itse tulonmenetyksistään ja olisi ilmoituksen annettuaan oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen: tuen määrä riippuu siitä, kuinka paljon tuloja yrittäjällä on. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee muutosta parhaillaan. Asiasta tiedotetaan pian lisää.
Millaisia muita toimia hallitus on tehnyt yrittäjien hyväksi?
Hallitus on esitellyt 15 miljardin euron tukipaketin, jolla pyritään turvaamaan tulevina kuukausina muun muassa yritysten toiminnan jatkuminen. Hallitus on luvannut alentaa työeläkemaksuja väliaikaisesti 2,6 prosenttia. Muutos on näillä näkymin voimassa tämän vuoden loppuun. Myös valtion omistaman erityisrahoitusyhtiö Finnveran takausvaltuuksia on nostettu 10 miljardilla eurolla. Työttömyysturvan omavastuu on poistettu lomautus- ja irtisanomistilanteissa, mikä tarkoittaa sitä, että työttömyysturvan piiriin pääsee käytännössä heti.
Kuka neuvoisi minua lisäkysymyksissä?
Fashion Finlandin neuvontapalvelu auttaa jäseniään myös koronaviruspandemiaan liittyvissä kysymyksissä. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse fafi@fafi.fi. Jäsenten käytössä on myös lakineuvontapalvelu, johon ohjaamme sinut tarvittaessa.
Mikä on kaikkein tärkein asia, joka muotikauppiaan kannattaa muistaa?
Muotikauppiaan kannattaa pitää itsestään ja hyvinvoinnistaan huolta, jotta hän jaksaa. Jos ei yrittäjä selviä tässä kriisitilanteessa, hänen yrityksensä ei selviä.
Katso myös nämä tietolähteet:
Business Finland
Finnvera
Työ- ja elinkeinoministeriö
Elinkeinoelämän keskusliitto
Valtioneuvosto
Verohallinto
ELY-keskus
Kelan tartuntatautipäiväraha
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Kuva Leena Aro