Ydinkeskustojen ja kivijalkakauppojen kohtalo on tärkeää kaupunkilaisille – ja kauppiaille. Näin Helsingin tuleva pormestari haluaa vaikuttaa niiden kohtaloon.


Juhana Vartiainen, Kokoomus

1. Mitä te pormestarina tekisitte Helsingin ydinkeskustan elvyttämiseksi ja elinvoiman lisäämiseksi?

”Ensinnäkin Helsinki sekä helsinkiläiset asukkaat ja yrittäjät pärjäävät, kun kaupungin ja kaupunkilaisten talous on vahvalla pohjalla. Veronkorotukset olisivat haitallisia ostovoimalle ja sitä kautta ydinkeskustan liikkeet kärsisivät.

Hyvässä ja kestävässä kaupunkisuunnittelussa keskeistä on pitkäjänteisyys ja tutkimukseen perustuva päätöksenteko ideologisen linjanvedon sijaan. Helsingin keskustan tulee olla vetovoimainen ja elävä paikka viihtyä ja viettää aikaa: shoppailua, kulttuuria, ravintoloita. Liikkeet hyötyvät, kun Helsinki on houkutteleva kohde niin turisteille kuin helsinkiläisille. Siksi esimerkiksi Makasiininrannan kehittäminen on tervetullut hanke.

Pormestarina tekisin aktiivisesti töitä sen eteen, että Helsinki saadaan koronaturvallisesti mahdollisimman pian auki matkailijoille. Lisäksi ydinkeskustan elinvoiman lisäämiseksi aion ottaa yrityksen tiiviiseen yhteistyöhön mukaan. Meidän tulee kirkastaa yhteinen näkemyksemme etenkin erikoiskaupan murroksen ja verkkokauppojen käytön lisääntymisen myötä, mitkä ovat niitä tekijöitä, miksi juuri ydinkeskustaan halutaan tulla ja miten voimme kehittää sitä kuluttajia paremmin palvelevaksi.

Lisäksi ilmastomme takia meidän tulisi hyödyntää keskustassa enemmän katettuja tilaratkaisuja. Lähtisinkin ennemmin kehittämään kävelykeskustamme laatua kuin uusia alueita.”

2. Kuinka te pormestarina auttaisitte kuihtuvia kivijalkakauppoja pärjäämään tulevaisuudessa?

”Helsingin tulee olla kaupunki, johon kivijalkayrittäjä haluaa tulla. Kaupunki tarjoaa uusille ja vanhoille yrityksille tietoa ja tukea toimintaansa. Pormestarina aion edistää keskustan ja sen elinvoiman kehittämistä yhdessä yrittäjien kanssa sekä varata pitkäjänteiselle kehittämiselle resurssit. Lisäksi haluan kehittää Helsingin elämystaloutta, koska se tuo ihmisiä myös kivijalkakauppoihin.

Lisäksi Helsingin keskusta ja sen kivijalkakaupat tulee olla tavoitettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Vaikka itse pyöräilen lähes kaikki matkani, mielestäni on selvää, että kaupungissamme täytyy voida kävellä, autoilla, kulkea ratikalla, metrolla, busseilla ja junilla. En ole nähnyt selvitystä, jossa esimerkiksi ruuhkamaksut olisivat Helsingissä perusteltuja. 

Haluan, että päätöksenteossa hyödynnetään entistä enemmän Helsingin vahvuuksia: hyvää brändiä ja houkuttelevuutta osaaville ihmisille ja taitaville yrityksille. Helsinki on ja tulee olla vastaisuudessakin vetovoimainen kaupunki, jonka väestö kasvaa.”



Anni Sinnemäki, Vihreät

1. Mitä te pormestarina tekisitte Helsingin ydinkeskustan elvyttämiseksi ja elinvoiman lisäämiseksi?

”Helsingin ydinkeskustan uudistuminen ja nousu pandemiasta on minulle tärkeä teema, jonka puolesta olen valmistautunut työskentelemään pormestarina. 

Tarvitsemme ydinkeskustaan lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä toimia, joilla varmistetaan keskustan viihtyisyys, vetovoimaisuus ja ainutlaatuisuus. Tämän päivän menestyvä kaupunkitila antaa tilaa ihmisille, tapahtumille ja yhdistää palveluita, työpaikkoja, asumista ydinkeskustan tuntumassa, tapahtumia ja kauppoja. Kävelykeskustan laajentaminen yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa on keskeistä, jotta keskusta vetäisi puoleensa ihmisiä aikaisempaa enemmän. 

Uudet sijainnit työpaikoille, kulttuurihankkeet kuten arkkitehtuuri- ja designmuseo ovat pidemmällä aikavälillä keskeisiä. On myös tärkeää että keskustaa pääsee sujuvasta nykyistä selvästi suurempi joukko ihmisiä.”

2. Kuinka te pormestarina auttaisitte kuihtuvia kivijalkakauppoja pärjäämään tulevaisuudessa?

”Uskon kivijalkaliiketoiminnan menestymiseen, vaikka samalla on selvää, että useita murroksia on meneillään samaa aikaan kun toivumme pandemiasta – verkkokaupan suosion kasvu niistä varmasti voimakkain. Näen, että Hämeentien uudistus on hyvä esimerkki, katu muuttui viihtyisämmäksi, ilmanlaadultaan paremmaksi, kävelijät ja pyöräilijät pysähtyvät liikkeisiin helpommin – ja jopa kadun peruskorjauksen aikana sinne muutti uusia kivijalkaliikkeitä ja tilat ovat täynnä. Tarvitsemme paikkoja, ja katuja, jotka ovat kokonaisvaltaisesti viihtyisiä.

Kaupungin kannattaa myös suhtautua avoimesti kaupunkitilan käyttöön niin, että se höydyttää kivijalassa toimijoita. Monet kahvilat ja ravintolat käyttävät parkletejä lisätilana, voisiko myös tämä sopia muotkaupalle? Tärkeää ovat myös perusasiat, kantakaupungissa tulee yhdistää asumista ja työpaikkoja, silloin kivijalkaliikkeillä on laajin mahdollinen asiakaspohja. Keskustaan täytyy myös päästä sujuvasti kaikilla kulkumuodoilla.”



Jussi Halla-aho, Perussuomalaiset

1. Mitä te pormestarina tekisitte Helsingin ydinkeskustan elvyttämiseksi ja elinvoiman lisäämiseksi?

”Sanotaan, että kaupungin tulisi olla aktiivisesti elävöittämässä keskustaa. Sosialismissa yhteiskunta voi pitää kauppoja pystyssä, mutta markkinataloudessa ei. Helsingissä kaupunkisuunnittelu keskittyy liikaa avoimen ”maleksimistilan” suunnitteluun. Havainnekuvissa ihmiset istuvat läppärit sylissä ja ryystävät lattea pahvimukista. Eivät tavalliset ihmiset tällaista harrasta: heillä on koti, perhe ja he käyvät töissä. Järkevällä liikennesuunnittelulla voi vaikuttaa voi vaikuttaa keskustan elvyttämiseen.”

2. Kuinka te pormestarina auttaisitte kuihtuvia kivijalkakauppoja pärjäämään tulevaisuudessa?

”Kivijalkakauppojen ja erikoisliikkeiden tulevaisuus on epävarma. Verkkokauppojen kautta ihmiset pääsevät käsiksi paljon laajempiin valikoimiin. Helsinki on onnistuneesti kiihdyttänyt yritysten ”pakoa” keskustasta. Keskustan tuntumaan on rakennuttu valtavia uusia kauppakeskuksia, kuten Tripla ja Redi. Edellä mainittuihin kauppakeskuksiin on helppo päästä asioimaan myös autolla. Liikennejärjestelyiden vuoksi keskustaan on hyvin vaikea tulla omalla autolla tai löytää järkevän hintaista pysäköintiä. ”Kävelykeskusta”-ajattelu tappaa liikkeet ja yksipuolistaa palvelujen tarjontaa.”



Nasima Razmyar, SDP

1. Mitä te pormestarina tekisitte Helsingin ydinkeskustan elvyttämiseksi ja elinvoiman lisäämiseksi?

”Keskustan vetovoima koostuu monesta tekijästä: julkisten ja kaupallisten palvelujen tarjonnasta, viihtyisyydestä ja saavutettavuudesta sekä asuntojen ja toimistojen määrästä. Kaupungin pitää huolehtia siitä, että keskustassa on kulttuuria ja tapahtumia ja että keskusta on kaikille helposti saavutettavissa. Pitää kaavoittaa lisää asunto- ja toimistotilaa ja kehittää kaupunkia viihtyisämmäksi. Kävelykeskustan kehittäminen sekä eteläsataman uudistus ovat hyviä esimerkkejä. Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo olisi vetovoimatekijä.”

2. Kuinka te pormestarina auttaisitte kuihtuvia kivijalkakauppoja pärjäämään tulevaisuudessa?

”Kaupungin pitää luoda helposti saavutettavaa ja käveltävää tilaa, joka houkuttelee ostoksille. Verkkokauppa valtaa alaa, eikä kaupunki voi kääntää sen kehityksen suuntaa. Siksi pitää pystyä katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen. Mikä on se kuluttamisen muoto, joka pärjää verkkokaupalle? Kaupunki, joka houkuttelee oleskelemaan ja kulkemaan, jossa on nähtävää ja koettavaa, tuottaa myös kaupallisille toimijoille hyötyä.”




Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.