Valokuvaaja ja vaikuttaja Mikko Puttonen tunnettiin ensin sukupuolirajoja rikkovasta tyyliblogistaan, sitten Instagram-tilistään ja nyt myös työstään Vogue Scandinavialla. Hänen elämänsä mullisti muutto Lontooseen. Sinne hän lähti kolmen matkalaukun kanssa myytyään kaiken omistamansa.

Miten sinusta tuli valokuvaaja?

”Perustin blogin yksitoista vuotta sitten asuessani vielä synnyinseudullani Muuramessa. Ensin kuvasin pikkusisaruksiani, luontoa ja kavereitani, mutta lopulta myös omaa tyyliäni. Ihme kyllä blogin lukijamäärä kasvoi nopeasti. Jätin lukion kesken ja lähdin opiskelemaan valokuvausta Petäjävedelle. Vuoden jälkeen pääsin työharjoitteluun Nana Simeliuksen ja Juha-Pekka Palmulaakson studiolle Turkuun. Valmistuin valokuvaajaksi 19-vuotiaana.”

Miten kuvailisit itseäsi valokuvaajana?

”Tyylini valokuvaajana on minimalistinen, brutaali ja seesteinen. Inspiroidun pohjoismaisen luonnon karuudesta. Kuvauslokaation valitseminen on tärkeä osa valokuvaajan työtä. Lokaatioina suosin luonnon lisäksi kaupunkimiljöötä, vaikka en haluakaan jämähtää vain yhteen tyyliin. Teen jokaiseen kuvausprojektiin sekä mood boardin että visuaalisen suunnitelman, ja yleensä valitsen myös kuvauslokaation itse.”

Entä millainen on pukeutumistyylisi?

”Pukeutujana olen kokeileva ja ennakkoluuloton. Tyylini muuttuu päivän ja mielentilani mukaan. Erilaiset materiaalit ja siluetit kiinnostavat minua. Rakastan pukuja, ja yhdistelen asuissani usein feminiinisiä ja maskuliinisia elementtejä toisiinsa. Vaatekaappini on melko mustavalkoinen, paria poikkeusta lukuun ottamatta.”

Olet asunut seitsemän vuotta Lontoossa. Miksi päätit muuttaa juuri sinne?

”Valmistumisen jälkeen ajattelin, että nyt on hyvä hetki lähteä. Suomessa mahdollisuudet tuntuivat rajallisilta. Kävin kartalta läpi maailman muotikaupungit. Pariisi ei käynyt, sillä en puhu ranskaa, ja New York oli liian kaukana – mutta Lontoo oli täydellinen! Siellä asui myös ystäväni Sandra [Hagelstam]. Myin lähes kaiken omaisuuteni, pakkasin kolme matkalaukkua ja lähdin, vaikka vähän pelottikin.”

Työskentelet Voguella. Miten sait työpaikan arvostetusta muotilehdestä?

”Olin kuullut, että Skandinaviaan ollaan lanseeraamassa oma Vogue ja että päätoimittajaksi oli valittu Martina Bonnier. Sattumalta huomasin, että Martina seurasi minua Instagramissa, ja siitä rohkaistuneena onnittelin häntä sähköpostitse. Kului pari kuukautta, ja sain lehden toimituksesta kutsun videokokoukseen. Kokouksessa mentiin suoraan asiaan: he halusivat minut lehteen töihin ja tittelikin oli jo valmiina – gender fluidity expert [suom. sukupuolen moninaisuuden osaaja]. En voinut uskoa sitä todeksi. Tämä on unelmatyöni!”

Mitä kaikkea työtehtäviisi kuuluu?

”Työni on hyvin vaihtelevaa. Kirjoitan Voguen nettisivuille kuukausittain artikkeleita ja sen lisäksi tuotan sisältöä Voguen somekanaviin, teen muotikuvauksia ja toteutan sisältöyhteistöitä. Sukupuolikysymys on sisällöissäni aina läsnä, ei kuitenkaan alleviivatusti. Jo pelkästään omat miesten ja naisten vaatteita yhdistelevät asuni ilmentävät sukupuolten moninaisuutta. Lisäksi pyöritän poikaystäväni Lucas Ruska Martinin kanssa luovaa studiota nimeltä Puttonen Ruska, jonka kautta tuotamme asiakkaillemme erilaisia digitaalisia kampanjoita.”

Teet myös kaupallisia yhteistöitä kansainvälisten luksusbrändien kanssa. Miten olet päässyt sellaiseen asemaan?

”Matka tähän pisteeseen on vuosien työn ja verkostoitumisen tulos. Uskon, että autenttisuus, intohimo ja vahva visio paistavat läpi töistäni, mikä taas kiinnostaa asiakkaita. Vuosia sitten en olisi voinut kuvitellakaan tekeväni kampanjoita näiden brändien kanssa – ja se tuntuu aivan mahtavalta.”

Miten muotiala mielestäsi kohtelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä? 

”Muotimaailma tuntui kaltaiselleni homomiehelle suht avoimelta ympäristöltä jo kymmenen vuotta sitten, mutta vasta viime vuosina muotinäytöksissä on nähty trans- ja muunsukukupuolisia malleja sekä kaikenkokoisia ja kaikenlaisia kehoja. Nuoret nousevat suunnittelijat ovat puhuneet moninaisuuden puolesta työllään jo pitkään. Nyt isot luksusbrändit seuraavat heidän jalanjälkiään.”

Mistä luulet muutoksen johtuvan?

”Muutoksen eteen on tehty töitä pitkään, ja avoimuus on kannattanut. Uusi sukupolvi ja sen tähdet, kuten Harry StylesLil Nas X ja Troy Sivan, tuovat sukupuolijoustavuutta esiin näkyvästi myös valtavirralle. Sosiaalinen media levittää tietoisuutta tehokkaasti. Aiemmin ei ole totuttu näkemään erilaisuutta siinä määrin kuin nykyään, vaikka sitä on tietysti ilmennyt kautta aikojen. Sukupuolirooleja ovat rikkoneet esimerkiksi edesmenneet ikonit David Bowie ja Marlene Dietrich. Muuramessa käydessäni saan edelleen katseita osakseni, mutta enää en tulkitse niitä kaikkia negatiivisiksi – vaikka joukossa sellaisia saattaa ollakin. Tunnen oloni vapaaksi.”

Mitä haluaisit työurallasi vielä saavuttaa?

”Tulevaisuudessa haluan ehdottomasti jatkaa työtäni monimuotoisuuden puolesta. Toivon, että tulevina vuosina voin keskittyä nykyisten työtehtävieni lisäksi valokuvaamiseen ja art directorin tehtäviin.”

Jaa vielä lopuksi tyylivinkkisi Fashion Finlandin lukijoille.

”Oli trendi mikä tahansa, tärkeintä on olla aidosti oma itsensä. Pue siis päällesi, mitä ikinä haluatkaan ja unohda, onko vaate naisille vai miehille tarkoitettu.”


Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digitaalisen muotilehden kesänumerossa toukokuussa 2022. Tilaa Fashion Finlandin digilehti.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat Lucas Ruska Martin

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.