Baltic2Hand-hanke auttaa yrityksiä löytämään ratkaisuja tekstiilien uusiokäyttöön ja vähentämään tekstiilijätteen määrää. Neljän työpajan sarja tarjoaa samalla ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitumiseen.

Kaupallinen yhteistyö: Baltic2Hand

Fakta on tämä: kun tuotteen käyttöikä kaksinkertaistetaan, sen ympäristövaikutukset vähenevät useita kymmeniä prosentteja – jopa 40.

”Jotta tuote kestäisi käyttöä mahdollisimman pitkään, sen pitää olla suunniteltu pitkäikäiseksi ja valmistettu laadukkaista materiaaleista”, sanoo Henna Knuutila, Turun ammattikorkeakoulun lehtori ja Baltic2Hand-hankkeen projektipäällikkö.

”Pelkkä second hand ei yksin ratkaise kiertotalousmalliin siirtymistä, vaan muutoksen tueksi tarvitaan myös sääntelyä. Lisäksi kaivataan mittareita, jotka tekevät näkyväksi tuotteen käyttöiän pidentämisen vaikutukset kansantaloudelle.”

Nykyisen lineaarisen talousmallin katkaiseminen ei tapahdu vain nappia painamalla – ja juuri siksi on käynnistetty Baltic2Hand-hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää uusia tapoja tekstiilien uudelleenkäyttöön ja siten pidentää tuotteiden käyttöikää.

Kolmivuotinen hanke alkoi vuosi sitten ja päättyy keväällä 2026. Turun ammattikorkeakoulun kanssa hanketta ovat toteuttamassa Laurea-ammattikorkeakoulu, Latvian Chamber of Commerce and Industry, Tallin Business Incubators Foundation ja Sustainability InnoCenter.

Viime vuosi kului aiheeseen liittyvää tutkimusta tehden, Knuutila kertoo.

”Perinteisen pöytätutkimuksen lisäksi haastattelimme alan yrityksiä ja teetimme kyselyitä kuluttajilla. Alkukartoituksen avulla selvitimme, millaisia tarpeita, haasteita ja mahdollisuuksia tuotteiden uudelleenkäyttöön liittyy.”

Nyt Knuutila hankekumppaneineen kutsuu alan yrityksiä huhtikuussa alkaviin maksuttomiin online-työpajoihin. Työpajoja ja teemoja on neljä: kuluttajan sitouttaminen, käyttöiän pidentämisen palvelut, digitaaliset palvelut ja yhteistyö. Pajat pidetään englanniksi, sillä mukaan on pyydetty muoti- ja tekstiiliteollisuuden organisaatioita myös Ruotsista, Virosta ja Latviasta.

”Verkostoitumisella on iso rooli kiertotalouden liiketoimintamallien kehittämisessä. Kun koolla on erilaisia yrityksiä eri maista, myös tapausesimerkkien ja ideoiden kirjo on laajempi.”

Mukaan ovat tervetulleita erityyppiset alan yritykset – eivät pelkästään ne, joilla on tekstiiliä käsissään. 

”Ideointiin tarvitaan koko arvoketjun yrityksiä. Olennaisinta on kiinnostus tuotteen käyttöikää pidentävien ratkaisujen kehittämiseen.”

Hankkeeseen osallistuvat organisaatiot pääsevät hyötymään liiketoiminnan muotoilusta veloituksetta ja saavat mahdollisuuden testata tai pilotoida erilaisia ratkaisuja omassa liiketoiminnassaan.

”Osallistumalla työpajoihin on samalla mukana systeemisessä muutoksessa”, Knuutila sanoo.

Kiinnostuneiden kannattaa seurata Baltic2Hand-hankkeen tiedotusta jatkossakin: tulossa on lisää maksuttomia webinaareja, seminaareja ja muita tilaisuuksia.


Baltic2Hand -hanke on rahoitettu Interreg Central Baltic 2021-2027 -ohjelmasta. Hanke on osittain rahoitettu Euroopan Unionin tuella.



Teksti Fashion Finland
Kuva Baltic2Hand

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä Fashion Finlandin toimitukseen
Päätoimittaja Jani Niipola | jani.niipola@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Johanna Rämö | johanna.ramo@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.