Mai Niemi luki Kalevalan kannesta kanteen ja loi kansantarujen ympärille useita vaatemallistoja.
Rekeissä roikkuu värijärjestyksessä keeppejä, ponchoja, saaleja ja mekkoja. Materiaali on pehmeää englantilaista merinovillaa, ja jokainen tuote on valmistettu käsityönä neulekoneella tai virkaten.
”Multiviittaa voi pitää sekä oikein että nurin päin, ja sen voi pukea ylleen kymmenellä eri tavalla”, yrittäjä Mai Niemi näyttää ja esittelee hintalappuun painettuja ohjeita.
”Viitta pitää kädet vapaina. Se on ollut kautta aikojen tärkeää naisille, joilla on perinteisesti monta asiaa tekeillä.”
Historia on Niemen luomuksissa läsnä, sillä ne ovat inspiroituneet kansalliseepos Kalevalasta.
1970-luvulla Niemi opiskeli viisi vuotta Central Saint Martin’s School of Artissa. Englantilaisessa taidekoulussa korostettiin yksilöllisyyttä ja luovuutta.
”Meitä opiskelijoita oli eri maista. Töissä piti ilmentää omaa kulttuuria ja identiteettiä.”
Lopputyönsä Niemi teki Kalevalan vaikutuksesta suomalaiseen designiin.
”Vasta kun luin englanniksi käännetyn Kalevalan, ymmärsin, mistä siinä on kyse. Jäin heti tarinoihin koukkuun.”
Niemi palasi Englannista kotiseudulleen Kokkolaan vuonna 1980 ja alkoi suunnitella trikoomallistoja Finn-Lassielle. Työt loppuivat, kun tehdas suljettiin. Rakkaus vei Helsinkiin, missä Niemi suunnitteli ja valmisti lastenvaatteita sekä avasi oman liikkeen. Kun hän vuonna 1989 alkoi odottaa poikaansa, oli aika palata kalevalaiseen mielenmaisemaan.
”Jussipaitoja lukuun ottamatta Suomesta puuttuu vahva neuleperinne”, Niemi sanoo ja ottaa verrokeiksi norjalaiset kalastajaneuleet sekä islantilaiset ja irlantilaiset villapaidat.
Puutteen korjatakseen Niemi suunnitteli yhden koon unisex-neulemalliston, modernin ajan kansallispuvun, jonka nimesi NeuleKalevalaksi.
Mallistoa koemarkkinointiin ja myytiin aikoinaan Hollannissa, Saksassa, Japanissa ja Kiinassa. Niemi on yrittänyt saada neulemallistoaan esille myös kotimaisiin teosmyyntinäyttelyihin, mutta niihin ei ole huolittu päälle puettavaa taidetta.
”Vaikka maailmalla muoti nähdään taiteena, wearable art, en ole löytänyt Suomesta foorumia tämän tyyppiselle jutulle”, hän harmittelee.
Jatkumona kansallishenkiselle NeuleKalevala-mallistolle Niemi lanseerasi vuonna 2010 Taikavaatekaappi-malliston. Mageaa vintagea, luonnehtii suunnittelija itse.
Taikuus viittaa muun muassa muunneltavuuteen, sillä muinaispukumuotia muistuttavat vaatteet ovat yhtä kokoa.
”Ennen naiset olivat jatkuvasti raskaana. Asustamalla ja koruilla sama vaate saatiin sopimaan eri elämänvaiheisiin ja tilaisuuksiin – ja niin toimii myös Taikavaatekaappi.”
New age -henkiset vaatteet ovat löytäneet verkkokaupan kautta ostajia muun muassa Kaliforniasta. Muutama vuosi sitten Niemeä haastateltiin fantasiaväritteiseen Enchanted Living -julkaisuun.
Mai Niemi pitää putiikkia Helsingin Katariinankadulla korttelissa, joka tulvii suomalaista kulttuurihistoriaa.
”Talo on rakennettu vuonna 1763 keisarinna Katariina Suuren aikaan. Tämä on ollut kauppiastalo, kenraalikuvernöörin asunto ja maistraatti, ja sen parvekkeelta on puhunut Aleksanteri II”, hän kertoo.
Lopuksi on vielä kysyttävä, mitä suunnittelija kansalliseepoksesta ammentavilla mallistoillaan tavoittelee.
”Tarkoitus on vahvistaa suomalaista identiteettiä sekä antaa arvo kotimaisuudelle, lähituotannolle ja persoonalliselle pukeutumiselle.”







Teksti Johanna Rämö
Kuvat Erlend Štaub
Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä: fafi@fafi.fi