Kolmatta kertaa järjestetyssä Muodin kiertotalouskilpailussa palkittiin kiertotaloutta edistäviä muoti- ja tekstiilialan toimijoita.

”Laitamme hyvän kiertämään!” Lounais-Suomen Jätehuollon myyntipäällikkö Miira Ojanen lupaa.

Hyvällä hän tarkoittaa 2 500 euron rahapalkintoa, jonka kotitalouksien tekstiilijätteen kierrättämiseen erikoistunut jäteyhtiö sai Muodin kiertotalouskilpailun Elinkaaren pidentäjä -kategorian voitosta.

Palkintorahat talletetaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kaupallisen muodin KaMu-pilotin kassaan. Parhaillaan käynnissä olevan, tammikuun lopussa päättyvän ideahaun tavoitteena on toteuttaa kaupallisesti kannattava kierrätystuote kuluttajamarkkinoille.

”KaMu-haun voittajayritys saa 4 000 euroa projektitukea sekä pääsee hyödyntämään LSJH:n poistotekstiilejä ja asiantuntijaverkostoa uusien tuotteiden ja tuotantoprosessien kehittämisessä”, Ojanen kertoo.

VAINin Kööpenhaminan ja New Yorkin muotiviikoillakin esillä olleen Upcycled-malliston kaikki farkut on valmistettu LSJH:n toimittamasta poistotekstiilistä.

Vaikka KaMu-haun osallistumiskriteereihin kuuluu poistotekstiilien käyttö, juuri LSJH:n toimittaman materiaalin hyödyntäminen tuotteissa ei kuitenkaan ole välttämättömyys.

”Voimme myös auttaa voittajaa löytämään yhteistyöverkostostamme tahoja, jotka pystyvät tekemään lankaa tai kangasta kierrätystuotteita varten. Kunhan saamme vihiä, millaisia yrityksiä pilottiin on hakenut, etsimme mukaan sopivia kumppaneita.”

LSJH:n yhteistyökumppaneihin kuuluu jo esimerkiksi kemiallisen jatkojalostuksen tahoja, jotka tekevät muuntokuituja muun muassa Lindexille. Toiveissa olisi löytää lisäksi myyntikanava, jonka kautta aikanaan valmistuvat KaMu-tuotteet päätyisivät kuluttajien saataville. Sellainen voisi olla vaikkapa Kesko, S-ryhmä, Kekäle tai Tokmanni – ja miksei pienempikin myymälä, Ojanen maalailee.

Myös rahoituspartnerille ja markkinointikumppanille olisi kysyntää. Ojanen toivookin yhteydenottoja kaikilta tahoilta, jotka haluaisivat olla mukana tukemassa kestäviä muoti- ja tekstiilialan innovaatioita. 

I love me -messujen ja Jalotus ry:n järjestämässä Muodin kiertotalouskilpailussa palkittiin Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n lisäksi muotisuunnittelija Sofia Ilmosen modulaarinen vaatemallisto ja The Structural Colour Studion kehittämä puuinnovaatio.

Entäpä millaiset yritykset KaMu-pilotin hakulomakkeen voivat täyttää?

”Hakuun voi osallistua pieni tai suuri yritys – ihan kuka tahansa, jolla on suomalainen y-tunnus. Tässä on isollekin yritykselle mahdollisuus testata vaikkapa kierrätyskangasta tuotannossaan”, Ojanen kannustaa.

”Ennen pitkää jokaisen tekstiilialan yrityksen on otettava kiertotalouden mallit mukaan suunnitteluun ja osaksi toimintaansa”, hän muistuttaa. 

”EU:ssa on jo valmisteilla useita direktiivejä, jotka tulevat ohjaamaan alaa kohti pitkäikäisempiä tuotteita, pienempää ympäristökuormaa ja kestäviä tekstiilejä. Tekstiilikierrätysmateriaalien hyödyntäminen on yksi hyvä tapa toteuttaa näitä tavoitteita.”

LSJH on järjestänyt vastaavia hankkeita aiemminkin. Vuoden takaisesta upcycling-pilotista seurannut yhteistyö suomalaisen vaatemerkki VAINin kanssa poiki jäteyhtiölle viime keväänä voiton Finnish Fashion Awardsin Innovation x Collaboration -kategoriassa.

Artikkelin pääkuvan neuleasu on Susanna Raiskion suunnittelema ja tehty LSJH:n kierrätetystä poistotekstiililangasta.


Teksti Johanna Rämö
Kuvat Eeva Suutari, VAIN ja Messukeskus

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä: fafi@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.