Top Knitin neulekoneet ovat hyrränneet Satakunnassa jo 47 vuotta. Perheyritys tekee neuleita tunnetuille muotibrändeille. Saumattomien neuleiden valmistuksen se aloitti maailman ensimmäisten joukossa. 


Kun Siikaisten neuletehtaalta lähtee myyntiin tuotteita, on niistä osassa joulukuussa menehtyneen maailmankuulun muotisuunnittelijan Pierre Cardinin nimi. Suomalainen vaateyritys Top Knit on tiettävästi yksi maailman pitkäaikaisimmista Pierre Cardinin lisenssisopimuksen haltijoista. 

Top Knitin toimitusjohtaja Antti Horppu kertoo yhteistyön alkaneen aikoinaan muotitalon yhteydenotosta. 

– Pierre Cardinilla oli Suomessa agentti, joka haki muotitalon vaatteille valmistajia. Agentti otti meihin yhteyttä ja kysyi, olisimmeko kiinnostuneita yhteistyöstä, muistelee Horppu. 

Lisenssisopimus laadittiin vuonna 1984. Top Knit alkoi valmistaa Pierre Cardinin miesten neuleita Suomen markkinoita varten. Niitä kudotaan yhä.

– Muotitalon suunnittelijaryhmä lähettää meille kerran vuodessa luonnoksia, miltä tuleva mallisto voisi näyttää. Meidän freelancer-suunnittelijamme täällä Siikaisissa ottavat siitä virikkeitä ja yhdistelevät valmiita ideoita omiensa kanssa.

Pari kertaa vuodessa Top Knit lähettää Pierre Cardinille osan mallistosta nähtäväksi ja hyväksytettäväksi. Myydyistä tuotteista Top Knit maksaa pienen prosenttiosuuden muotitalolle – mitä vastaan suomalaisyritys voi käyttää tunnetun muotisuunnittelijan nimeä vaatteissaan.

Top Knit perustettiin vuonna 1974. Tuolloin Ulvilan kutomossa johtajana työskennellyt Timo Horppu päätti aloittaa oman yrityksen yhdessä vaimonsa Sirpa Horpun kanssa.

Teollisuuslaitos pystytettiin Pohjois-Satakuntaan Siikaisiin, josta sille löytyi sopiva tontti. Siihen aikaan Siikaisten kunta tarjosi teollistamissopimuksia ja myönsi myös Horpuille lainaa kiinteistöjen rakentamiseen. Ammattitaitoista työvoimaa ei paikkakunnalla kuitenkaan ollut saatavilla, ja pariskunta alkoi kouluttaa tulevia työntekijöitä Kankaanpään ammattikurssikeskuksen yritykselle räätälöimän koulutusohjelman avulla.

Horppujen poika Antti on ollut mukana yrityksen toiminnassa vuodesta 1988. Aluksi hän vastasi Top Knitin myynnistä ja markkinoinnista. Perheyrityksen johtoon hän siirtyi 1990-luvun puolivälissä, kun hänen isänsä Timo Horppu jättäytyi toiminnasta pois.

Alkuvuosina Top Knit valmisti alihankintana toppatakkien hihojen ja miehustan resorineuloksia muun muassa Reimalle ja Luhdalle. 1970- ja 1980-luvun taitteessa yritys toi tuotantoon omiakin mallistoja – niihin kuuluu neuleita, alusvaatteita, pipoja ja kaulaliinoja.

Myöhemmin Top Knit alkoi valmistaa neuletuotteita myös muille yrityksille. Asiakkaiksi saatiin muun muassa Stockmann ja Kesko, jotka halusivat ulkoistaa omien vaatemerkkiensä tuotannon.

Nyt suurin osa Top Knitin tuotannosta on Pierre Cardinia, mutta yritys tekee neuleita myös esimerkiksi Voglialle, PURA Finlandille ja ByPiasille.

– Kotimaisella tuotannolla on nyt hyvä kysyntä. Koronan aiheuttamat matkustuskiellot ovat hankaloittaneet tavaranhankintaa ja -saantia ulkomailta. Kysyntä on kääntynyt takaisin kotimaahan, sanoo Antti Horppu.

Top Knitin erikoisuutena ovat saumattomat neuleet. Niitä se alkoi tehdä maailman ensimmäisten joukossa 1990-luvulla, kun uudet neulekoneet saapuivat Siikaisiin. 

Yrityksen olemassaolon aikana koneet ovat vaihtuneet peräti kuudesti.

– 1970-luvulla oli mekaaniset neulekoneet, joissa oli moottorit ja ohjelmointi tapahtui reikäkorteilla. Seuraavaksi tulivat elektroniset koneet. Nykyään mallit ohjelmoidaan 3D -tekniikalla mallintekohuoneessa ja siirretään suoraan neulekoneeseen.

Koneet ovat isoja investointeja. Nykyiset neulekoneet kestävät Horpun mukaan käytössä vielä ainakin kymmenen vuotta. Uusi, 130 000 euroa maksava kone parantaisi lähinnä neulomisnopeutta. Satsaus ei Horpun mielestä ole kuitenkaan järkevä – tuotantotarve ei ole niin suurta, että lisänopeudesta kannattaisi maksaa sellaisia summia.

Top Knitin nykyiset koneet mahdollistavat saumattomien neuleiden valmistuksen, ja juuri saumattomuudessa on Horpun mukaan isoja etuja. Yksi niistä on ekologisuus. Kun tuote neulotaan kerralla muotoonsa, ei leikkuuhukkaa synny juuri lainkaan. 

Lisäksi se vähentää ompelutyötä – ja samalla työntekijöiden tarvetta. Horpun mielestä se on positiivinen asia, koska ammattitaitoisista ompelijoista on pulaa.

– Pohjois-Satakuntaan on erittäin vaikeaa houkutella osaavia ompelijoita. Pystymme onneksi valmistamaan myös sellaisia tuotteita, joissa ompelija kiinnittää vain niskamerkin ja pesuohjeen. Kaiken muun hoitaa kone.

Top Knitillä on nyt yhdeksän työntekijää. 1980-luvun puolivälissä työntekijöitä oli yli neljäkymmentä.

Vuonna 2019 yritys teki 1,6 miljoonan euron liikevaihdollaan 43 000 euron tuloksen. Se on kelpo suoritus.

Mikä on saanut pienen siikalaisen muotifirman pärjäämään näin hyvin?

Horppu mainitsee kotimaisuuden ja joustavuuden.

– Lähituotanto mahdollistaa nopeat toimitusajat ja pienet tilauserät. Se on meidän kilpailuetumme ja siksi pärjäämme pienenä neulomona.

Vaikka viime vuodet ovat olleet Top Knitille hyviä, ei Horppu koe järkeväksi laajentaa yritystä.

– Muodinalalla on jatkuvaa heiluriliikettä. Vuosikymmenien aikana olemme nähneet, että tietyllä hetkellä voi mennä hyvin, mutta jo parin vuoden päästä huonommin. Epävarmuuden takia emme suunnittele nyt suurempia investointeja, kuten niitä uusia koneita.

Harva tietää, että Siikaisissa edes valmistetaan neulemuotia. Sosiaalisesta mediasta yritystä on turha etsiä, eikä sillä ole verkkokauppaakaan. Miksi Top Knit pysyttelee piilossa?

– Emme ole tottuneet pitämään itsestämme suurta meteliä. Olen yksinyrittäjä, eikä aikakaan riitä kaikkeen. Ehkä sitä olisi toki voinut joskus pitää itsestään ääntä vähän enemmän, Horppu naurahtaa. 



Kuva Top Knit


Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Sisältöpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.