Kivijalkakaupat tarjoavat työtä, maksavat veroja ja ylläpitävät elinvoimaa keskustoissa, kirjoittaa Fashion Finlandin hallituksen puheenjohtaja Andreas Ögård vastineessaan.

Anna-lehden (19/2025) pääkirjoituksessa päätoimittaja Saija Hakoniemi kertoo, kuinka hän tilaa vaatteet verkosta, mutta käy sovittamassa niitä etukäteen kivijalkakaupassa. Kirjoitus antaa ymmärtää, että tällainen toimintamalli on vastuullista kuluttamista. Tässä kohtaa on tärkeä pysähtyä – sekä kaupallisista että eettisistä syistä.

Kivijalkakaupat eivät ole sovituskoppeja verkkokaupoille. Ne ovat asiantuntevia, palvelevia yrityksiä, jotka tarjoavat työtä, maksavat veroja ja ylläpitävät elinvoimaa keskustoissa. Kun kuluttajia kehotetaan käyttämään näiden yritysten palvelua ilman aikomustakaan ostaa, heikennetään suoraan niiden elinkelpoisuutta.

Vastuullisuus ei ole vain materiaalivalintoja tai pesuvälin pidentämistä – se on myös valintoja siitä, keitä ja millaista toimintaa kuluttajina tuemme. Kotimaiset erikoisliikkeet ovat vuosien ajan tukeneet Anna-lehden toimitusta esimerkiksi lainaamalla vaatteita kuvauksiin. On ristiriitaista, että sama media nyt ohjeistaa toimintatapoihin, jotka käytännössä syövät näiden yhteistyökumppanien mahdollisuuksia selviytyä.

Toivomme, että seuraavissa pääkirjoituksissa muistetaan vastuullisuuden toinen puoli: reiluus ja kunnioitus niitä kohtaan, jotka rakentavat muotia ja liiketoimintaa Suomessa. Aidosti vastuullinen kuluttaja tekee ostoksensa myös eettisesti kestävällä tavalla – reilulla ja avoimella suhteella yrityksiin, joiden olemassaolo ei ole itsestäänselvyys.

Kivijalkakauppa elää palvelusta, kohtaamisista ja asiakkaista. Jos se menettää niistä yhdenkin, ei kohta ole enää paikkaa, jossa sovittaa tai inspiroitua.

Teksti Andreas Ögård
Kuva Paolo Gregotti / Unsplash

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä: fafi@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.