Nora Nilssonin perustamasta Projektityyny -sisustusbrändistä on tullut suosittu Britanniassa, ja kasvu vain kiihtyi koronavuonna.
Tyylitietoiset perheenäidit jakelevat toisilleen Instagramista löytyviä kuvia, joissa on iloisen värisiä, sirkustelttamaisia katoksia lastenvuoteisiin.
Toisissa kuvissa esitellään veikeitä tilkkutäkkejä. Sitten on tyynykasoja, joiden kankaissa näkyy kukkia, ruutua ja raitaa.
Instagram-kuvat ovat pullollaan lastenhuoneiden värikästä elämää, sisustajien rakastamaa maalaisromantiikkaa, röyhelöitä, ja rohkeita kuosiyhdistelmiä. Tyynyjä, peittoja, pöytäliinoja, lampunvarjostimia ja yöasuja.
Jo yli 38 000 ihmistä seuraa Projektityyny-nimistä yritystä, ja heidän joukossaan on esimerkiksi maailman parhaisiin muotilehtiin stailaava Giovanna Engelbert, joka tunnetaan loistavasta tyylitajustaan.
Pienen sisustusilmiön on luonut suomalainen Nora Nilsson. Hän perusti Projektityynyn vuonna 2017 Isossa Britanniassa.
Raumalla varttunut Nilsson halusi opiskella luovaa alaa, mutta pienessä kaupungissa ei ollut paljon valinnanvaraa. Niinpä Nilsson lähti 21-vuotiaana Englantiin suorittaakseen taiteen kandidaatin tutkinnon Itä-Lontoon yliopistossa.
Ja sille tielle Nilsson jäi. Nyt hän on asunut yli puolet elämästään Englannissa. Valmistumisensa jälkeen Nilsson työskenteli muutamia vuosia assistenttina televisiotuotannoissa, kuten suositussa viihdeohjelmassa TGI Fridayssa sekä The Priory-tv-showssa.
– Se työ ei koskaan kuitenkaan tuntunut kovin luontevalta. Olin onnellisimmillani ompelukoneen ääressä, tekemässä käsillä asioita. Kun televisiotyö alkoi tuntua puurtamiselta, päätin tehdä asialle jotakin, Nilsson kertoo.
Nilsson alkoi ommella alusvaatteita – aluksi itselleen, sitten kavereilleen. Hetken päästä hän alkoi käydä niillä myös kauppaa.
– Muistan vieläkin, kun 27-vuotiaana lähdin myymään käsintehtyjä alushousuja silloiseen suosikkikauppaani The Dispensary on Newmaniin Sohossa. Ja he ostivat niitä koko laatikollisen! Tästä sain rohkeutta aloittaa Bessie Lingerie -nimisen oman alusvaatemerkin. Se oli ensimmäinen kokeiluni, miten brändi perustetaan ja miten sitä johdetaan.
Nilsson ompeli brändinsä kaikki alusvaatteet käsin. Se oli työlästä ja aikaavievää. Samoihin aikoihin hän alkoi odottaa ensimmäistä lastaan.
Pian lapsen syntymän jälkeen Nilssonille tarjoutui tilaisuus työskennellä sisäänostajan assistenttina muotiketju Topshopin alusvaatetiimissä. Se tuntui järkevältä päätökseltä, joten Nilsson hyväksyi työtarjouksen.
Siitä alkoi Nilssonin ura muodin sisäänostajana. Ja niissä hommissa vierähtikin yli kymmenen vuotta.
– Rakastin työtäni. Silti vuosien saatossa tuttavat kysyivät minulta useasti, enkö haluaisi palata taas yrittäjyyteen ja perustaa oman yrityksen. Kun on ollut kerran itsensä pomo, on siitä vaikea luopua.
Vuonna 2017 Nilsson sai kolmannen lapsensa ja kaipasi rauhallisempaa elämänrytmiä ja muuttoa luonnon läheisyyteen. Nilsson perheineen muutti Dorsetiin Britannian etelärannikolle – ja perusti oman yrityksen, Projektityynyn.
– Projektityynyn idea ei tietenkään syntynyt päivässä. Jo muotiuran aikana minua kiinnosti sisustus, ja kiinnostus kasvoi ajan saatossa. Olin jo ommellut tuotteita, mutta vuonna 2017 päätin jättää vakituisen työn, ja keskittyä Projektityynyyn täysipäiväisesti.
Hyppy sisustusalalle ei lopulta ollut suuri.
– Muodissa ja sisustamisessa on hyvin paljon samaa – joko katat pöytää tai valitset puettavaa asua. Kyse on kokonaisuuden luomisesta. Muotibrändit, kuten Zara ja H&M, valloittivat myös sisustusmaailman hyvin nopeassa ajassa.
Nilsson halusi brändilleen nimen, joka kertoisi yksinkertaisesti vain sen, mitä yritys tekee. Ja tarkoituksenahan oli ommella sisustustuotteita, kuten tyynyjä. Kyseessä oli siis tyynyprojekti, ja sanat Nilsson käänsi toisin päin.
– Kukaan täällä Britanniassa ei osaa lausua brändimme nimeä, mutta nyt on liian myöhäistä ajatella asiaa!
Englannissa Projektityynyn myynti lähti hyvin liikkeelle. Tuotteita myydään 22 myymälässä ympäri maata, ja jälleenmyyjinä ovat muun muassa ikoninen Libertyn tavaratalo ja tunnettu Anthropologie-ketju. Lisäksi myyntiä on Yhdysvalloissa, Japanissa, Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä. Suurin osa tuotteista valmistetaan Intiassa.
– Toivon, että voin töilläni tuoda ihmisten koteihin leikkisyyttä, teatteria ja iloa.
Nilsson on saanut kuulla, että Projektityynyn mallisto on tunnelmaltaan juuri sellainen, jota ihmiset ovat koronavuonna kaivanneet: hyvän mielen sisustustuotteet ovat saaneet ihmiset viihtymään kodeissaan.
Vaikka Nilssonin sisustustuotteet ovat täynnä värejä, aiheutti koronavuosi hänelle harmaitakin hiuksia.
– Ensin Iso-Britannia suljettiin kuukausiksi ja heti, kun aloimme avautua, suljettiin Intia kolmeksi kuukaudeksi. En saanut tuotteita ulos lähes vuoteen. Kävin kauppaa varastosta käsin ja otin ennakkotilauksia.
Haasteista huolimatta – ja hieman yllättäen – viime vuosi oli yrityksen historian paras.
– Ihmiset eivät välittäneet, vaikka joutuivat odottamaan tilauksiaan. Sisustustuotteita myytiin ylipäätään enemmän, koska ihmiset joutuivat viettämään aikaa kodeissaan. Elämässä asioiden tärkeysjärjestys muuttui.
Päänvaivaa aiheuttaa myös Brexit.
– En todellakaan halunnut, että Brexit toteutuisi. Nyt eurooppalaiset asiakkaamme joutuvat maksamaan lisäkuluja siitä, että ne ylipäätään saavat ostettua meidän tuotteitamme.
Instagram on osaltaan vauhdittanut Projektityynyn kasvua. Nilssonin mielestä se on loistava työkalu markkinoinnissa, koska massasta erottuvilla, kekseliäillä ja värikkäillä sisustuskuvilla on helppo nousta esille – ja tavoittaa sisustuksesta kiinnostuneet kuluttajat, joille tuotteita voi myydä suoraan kuviin upotetuista ostolinkeistä.
– Työskentelen saman luovan tiimin kanssa kolmatta vuotta. Kuvat stailaa Hana Snow ja ottaa Emma Lewis. Mainoskuvien ensimmäiset ideat tulevat minulta, ja sitten niitä jalostetaan tiimin kanssa. Viimeisimmät kuvaukset olivat kolmen päivän mittainen rutistus, jota edelsi puolen vuoden ideointi ja suunnittelu. Kuvausten järjestäminen on kovaa hommaa!
Pian Nilsson joutuu ehkä palkkaamaan avukseen lisää työvoimaa – Projektityyny on avaamassa ensimmäistä omaa myymäläänsä.
– Tämä ei ollut suunnitelmissa, mutta kun etsin suurempaa toimistotilaa, löysin Dorsetin lähettyviltä tilan, joka toimii sekä toimistona että kauppana. Myymälä tulee olemaan avoinna muutaman päivän viikossa.
Onko Projektityynyllä jo suomalaisia asiakkaita?
– Meillä on muutamia asiakkaita, jotka tilaavat säännöllisesti tuotteita Suomeen. Eniten tilataan tikkikuvioituja täkkipeittoja.
Kuvat Emma Lewis / Projektityyny
Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi