Jonathan Ingberg ei halua tehdä vain taidetta, vaan kaupallisesti menestyvää muotia. Ingbergin perustamalla By Hinders -brändillä on jo myyntiagentti Pariisissa, ja parhaillaan Ingberg työstää toista mallistoaan, joka on tarkoitus esitellä Kööpenhaminassa helmikuussa.


CV on nuorelle muotisuunnittelijalle komea. Suomalainen Jonathan Ingberg, 28, on tehnyt töitä muun muassa Balenciagalle, H&M:lle, Tiger of Swedenille ja Aalto Internationalille.

Nyt Ingberg asuu perheensä lammastilalla Inkoossa. Hän on jättänyt Pariisin, Lontoon ja Tukholman muotipiirit ja tullut Suomeen – siis Inkooseen. Siellä on sijainnut 1500-luvulta saakka Hindersin tila, jossa Ingberg nyt tekee ylellistä – ja harvinaisen maanläheistä – lähimuotia.

Vuosisatojen aikana Hindersin tilan tuotanto on vaihdellut: siellä on pidetty karjaa, viljelty viljoja ja vuosituhannen taitteessa Hindersistä tuli kotieläintila. Nyt tilalla on sata lammasta ja muutama kana – ja muotiakin siellä tehdään.

Ingberg lanseerasi maaliskuussa By Hinders -nimisen muotibrändin, ja sen vaatteisiin hän käyttää oman tilan suomenlampaiden villaa. Oman villan lisäksi mallistossa käytetään pääasiassa Suomessa tuotettuja kankaita ja luonnonmateriaaleja, ja myös vaatteiden valmistus on lähellä – esimerkiksi malliston neuleita kutovat eläkeläisnaiset sekä martat, joihin myös Ingbergin oma äiti kuuluu.

Suunnitelmat uuden merkin esittelyä varten oli tehty jo viime vuonna. Esikoismallisto oli valmis joulukuussa ja se piti esitellä näyttävästi Pariisissa ja Kööpenhaminassa. Korona kuitenkin kutisti suunnitelmat, ja niinpä Ingberg päätti lanseerata malliston nyt Suomessa ja tuoda syys-talvikauteen sopivat vaatteet myyntiin tänä syksynä.

Ingbergillä on taskussaan vaatetusalan artesaanitutkinto espoolaisesta ammattikoulu Omniasta ja muotisuunnittelijan paperit arvostetusta brittiläisestä Central Saint Martinsin muotikoulusta.

– Tärkein asia, mitä opin Central Saint Martinsissa, on omasta ajatuksenjuoksusta viestiminen. Eli kun on idea, ajatus tai inspiraationlähde, sen sisältö pitää osata konkretisoida ja välittää vaatteeseen. Se on yllättävän vaikeaa, mutta siitähän muodissa on kyse.

Kun Ingberg työsti esikoismallistoaan, hänen ajatuksenaan oli kertoa kotiinpaluusta. Lammastilan navetasta löytyi vanhoja vaatteita – esimerkiksi Ingbergin isän käyttämä takki. Takki symboloi Ingbergille turvallisuutta ja suojaa – ja se viesti piti saada kerrottua uudessa mallistossa.

– Purin vanhaa takkia ja otin siitä vaikutteita uuden malliston takin suunnitteluun. Tein takkiin esimerkiksi kietaisuyksityiskohdan, joka tuo vaatteen lähelle ja kuvastaa turvaa ja suojaa. Kaikki malliston ideat tulevat tältä tilalta, sanoo Ingberg.


Jonathan Ingberg lanseerasi maaliskuussa By Hinders -nimisen muotibrändin. Esikoismallisto tulee myyntiin tänä syksynä. Kuva: Aya Brace
By Hindersin vaatteet valmistetaan pääasiassa Suomessa tuotetuista kankaista ja luonnonmateriaaleista. Malliston neuleita kutovat eläkeläisnaiset sekä martat, joihin myös Ingbergin oma äiti kuuluu.


Mallistollaan Ingberg haluaa kasvattaa villan kysyntää ja hyötykäyttöä. Suomenlampaan villasta noin puolet heitetään pois, koska Suomessa ei ole kunnollista villatuotantoa ja -teollisuutta. Prosessi on pitkä ja usein taloudellisesti kestämätön: kerimisen jälkeen villa puhdistetaan, ja jo yksinomaan siinä on Ingbergin mukaan hirveä työ.

– Suomessa ei ole sellaista pesulaa, jossa villaa voisi pestä ison satsin. Ja nyt esimerkiksi pienet heinäntähkät joutuu kutakuinkin nyppimään käsin villan seasta pois.

Pesun jälkeen villasta tehdään lankaa ja kangasta. Siinä Ingbergiä on auttanut Kultavilla -kutomo, jonka Lohjan-kutomossa valmistetaan kaikki By Hinders -brändin uudet kankaat. Mallistossa on käytetty myös Lontoosta ja Pariisista löytyneitä vintage-kankaita sekä suomalaisia kakkosluokan peurannahkoja.

Käsityö, lähituotanto ja pienet erät näkyvät hinnoissa: esimerkiksi malliston neule maksaa 520 euroa. Hintatason Ingberg osaa kuitenkin perustella.

– Esimerkiksi neuleet neulotaan käsityönä, ja eläkeläisnaiset saavat siitä kunnon korvauksen. Myös esimerkiksi vaatteiden niskalaput ovat luonnonpuuvillaa, ja paketointimateriaalit kierrätettyjä. Lisäksi mallistossa on vahva design-aspekti. Jos haluaa tehdä reilua kauppaa ja mahdollisimman ympäristöystävällisiä valintoja, se maksaa.


Käsityö, lähituotanto ja pienet erät näkyvät hinnoissa: esimerkiksi malliston neule maksaa 520 euroa.


Ingbergille esikoismallisto on kokeilu: hänen lampuri-äitinsä ja taloustieteilijä-isänsä ovat kuunnelleet By Hindersin brändistrategian ja liiketoimintasuunnitelman ja antaneet hyvää palautetta. Nyt Ingberg haluaa selvittää, onko kysyntää enemmänkin.

– Olen ollut viimeisen vuoden maalla yksin, ja palaute on tullut lähipiiriltä. He tykkäävät siitä mitä teen, mutta yritystoiminta ei perustu siihen, vaan siihen, miellyttääkö design ja tuotteet laajempaa yleisöä.

Toisin kuin moni nuori suomalainen suunnittelija, Ingberg ei halua tehdä vain taidetta, vaan kaupallisesti myyvän malliston.

– Nuoret suunnittelijat saattavat tehdä mallistoja, joita ei saada tuotantoon, koska niissä on teknisesti liian vaikeita saumoja tai ei tiedetä, miten tehtaiden kanssa toimitaan. Mulle on ollut tärkeää se, että koko tuotanto kankaista nappeihin ja vuoriin on mietittynä valmiiksi, ja että voin maksaa palkkaa mallille, graafikolle ja tekijätiimille. Muotialalla teetetään jo liikaa ilmaista työtä.

Ingberg on vuokrannut liiketilan Helsingin Punavuoresta ja sukkuloi nyt pääkaupungin ja Inkoon välillä. Myyntiagentti löytyy jo Pariisista, ja parhaillaan Ingberg työstää toista mallistoaan, joka on tarkoitus esitellä Kööpenhaminassa helmikuussa 2022.

Jos By Hinders saa faneja muualtakin kuin lähipiiristä, mihin Ingberg haluaisi brändinsä viedä?

– Pariisissa Galeries Lafayette ja Le Bon Marché olisivat kiinnostavia jälleenmyyjiä. Olen vuosien varrella jemmannut talteen myös vintagekankaita, ja ne voisivat kiinnostaa Japanissa.


Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Fashion Finlandin digilehdessä toukokuussa 2021.

Kuvat By Hinders, Aya Brace

Fashion Finlandin toimitus
Päätoimittaja Sami Sykkö | sami.sykko@fafi.fi
Viestintäpäällikkö Ida Rantala | ida.rantala@fafi.fi
Sisällöntuottaja Rebekka Silvennoinen | rebekka.silvennoinen@fafi.fi


Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.