KOE on vuotuinen näytös, jossa LAB Muotoiluinstituutin puettavan muotoilun linjalta valmistuvien suunnittelijoiden opinnäytetyömallistot pääsevät parrasvaloihin. Mallistot pohjautuvat opiskelijoiden tekemiin tutkimuksiin.

Arttu Mikkonen

Arttu Mikkosen mallisto on inspiroitunut Pieni tulitikkutyttö -lastensadusta. Tarina käsittelee monia teemoja, joita Mikkonen lähestyy työssään vertauskuvin.

Malliston tuotteet ovat muodoltaan klassisia, mutta nyökkäävät samalla avantgarden suuntaan. Vaatteissa on paljon yksityiskohtia ja elementtejä, jotka kielivät käsityöstä ja artesaanityöskentelystä.

Ira Haili

Opinnäytetyössään Ira Haili tutkii suomalaisen häpeäkulttuurin ja pukeutumisen suhdetta: miten kunnian ja häpeän käsitykset sekä sanattomat sopimukset yhteiskunnassa näkyvät nykypäivän juhlapukeutumisessa.

Mallistossaan Haili yhdistää turvallisen, ”hyväksytyn” juhlapuvun aspekteja sääntöjä kyseenalaistaviin elementteihin. Aina saa hävetä ja kärsiä -niminen mallisto on hakenut inspiraatiota muun muassa Vauva.fi-keskustelufoorumilta.

Jenne Välitalo

Jenne Välitalo löysi inspiraation opinnäytetyöhönsä rakkaudesta mereen ja sen asukkaisiin. Välitalo tutkii opinnäytetyössään tekstiilien kiertoa Suomessa, pääosin poistotekstiileihin keskittyen.

Kalaa symboloivan merkkijonon c-li-li-< nimekseen saanut mallisto on toteutettu täysin käytetyillä materiaaleilla. Mallistossa käytetyistä poistotekstiileistä suurin osa on kerätty yhteistyössä UFFin kanssa.

Kerttu Lindroos

Opinnäytetyössään Kerttu Lindroos tutkii kehokauhua, joka muistuttaa ihmistä omasta kuolevaisuudestaan. Työssään Lindroos käsittelee, miten kehokauhu linkittyy muotiin. Itseilmaisu kehokauhun kautta on tehokas tapa ottaa oman kehon päätösvalta käyttöön ja kapinoida normeja vastaan epämiellyttävällä ja provosoivalla tavalla.

Tutkimuksen pohjalta suunniteltu Uhrilammas-asustemallisto on valmistettu hyödyntäen käytöstä poistettuja eläinperäisiä nahkavaatteita.

Miia Keskitalo

Miia Keskitalo tutkii opinnäytetyössään sateenvarjon materiaalien mahdollisuuksia puettavien tuotteiden suunnittelussa. Sateenvarjot aiheuttavat maailmanlaajuisesti valtavan jäteongelman, ja vuodessa noin miljardi sateenvarjoa hävitetään ja kierrätetään väärin, minkä vuoksi huomattava määrä sateenvarjoja päätyy vuosittain jätteeksi.

Rainscape-mallistossa on pyritty käyttämään uudelleen sateenvarjon materiaaleja mahdollisimman tehokkaasti zero waste- eli nollahukkatekniikoita hyödyntämällä.

Rasmus Pihtsalmi

Opinnäytetyössään Rasmus Pihtsalmi tutkii trimmaamoissa syntyvien koirankarvojen hyödyntämistä vaatteiden valmistuksessa märkähuovutuksen keinoin. Oman materiaalin valmistaminen on kiinnostanut suunnittelijaa jo pitkään.

Shedding Season -nimisen malliston lähtökohtana on materiaalin kunnioitus ja sen ominaisuuksien hyödyntäminen eri keinoin.

Rosemarie Veloso

Rosemarie Veloso tutkii opinnäytetyömallistossaan, millaisilla keinoilla filippiiniläistä käsityöperinnettä voidaan soveltaa vaatteissa. Hänen työnsä käsittelee calado-kirjontatekniikkaa ja sitä, miten sitä on mahdollista käyttää asuissa erilaisin keinoin.

Bayanihan-nimisessä mallistossa korostuvat filippiiniläisen kansallispuvun piirteet uudessa miljöössä.

Susanna Korte

Susanna Korte inspiroituu Visual Armour -nimisessä mallistossaan historiallisista piikkihaarniskoista ja metsästysvarusteista. Suunnittelijaa kiehtoo ihmismielen ristiriidat sekä primitiivinen ajatus herkästi horjuvasta roolituksesta metsästäjän ja metsästetyn välillä.

Malliston käsintehdyt piikkielementit sisältävät kiinnitysmekanismin, joka luo vaatteisiin uudenlaisen muunneltavuuden ulottuvuuden.

Wilma Paatola

Wilma Paatolan Olen Aina Ollut on kantaaottava feminiininen mallisto ja ilmentää tapoja olla feminiininen mieshyväksynnän ulkopuolella. Musta väri viittaa historialliseen lesboon, joka 1800-luvun sosiaalinormeista välittämättä pukeutui ainoastaan mustaan.

Mallistossa on käytetty käytöstä poistettuja ja viallisia ylijäämäkankaita.

Kuvat Val Nevalainen

Uutisvinkki tai juttuidea? Ota yhteyttä: fafi@fafi.fi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.