Kaupan liiton verkkokauppatutkimukseen mukaan suomalaisten verkko-ostaminen kääntyi jälleen kasvuun. Kotimaisten verkkokauppojen myynti ulkomaille on edelleen pientä.
Kotimaisten verkkokauppojen myynti ulkomaille on edelleen alhaisella tasolla. Erikoiskaupan liitto Edun, Digital Commerce Finlandin ja Kaupan liiton yhdessä toteuttaman yrityskyselyn mukaan Suomessa toimivien verkkokauppojen myynti ulkomaille on vain seitsemän prosenttia niiden liikevaihdosta. Samalla suomalaiset ostavat yli 37 prosenttia digiostoksistaan ulkomaisista verkkokaupoista. Tiedot ilmenevät Kaupan liiton tiedotteessa.
Yrityskyselyn mukaan kotimaiset verkkokaupat haluaisivat kansainvälistyä mutta kokevat, että kasvun estää osaamisen ja pääoman puute. Yritykset tarvitsisivat lisää resursseja teknisten ratkaisujen kehittämiseen ja markkinointiosaamisen vahvistamiseen.
Tiedot yrityskyselyn tuloksista julkaistiin Verkkokauppa NYT! -webinaarissa 18.3.2025, jossa samalla julkaistiin Kaupan liiton tuoreen verkkokauppatutkimuksen tulokset. Tilaisuuden juontajana toiminut Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen pitää yrityskyselyn tuloksia selkeänä viestinä siitä, että kansainvälistymiseen pitää panostaa.
”Kotimaisten verkkokauppojen on syytä hakea rohkeasti kasvua kansainvälisiltä markkinoilta. Meillä on hyviä tuotteita ja olemme tunnettuja luotettavuudesta. Nyt tarvitaan rohkeutta kokeilla uusia teknisiä ratkaisuja ja asiakkaita kiinnostavia toimintamalleja”, Pöllänen rohkaisee.
Suomalaisten verkkokauppaostokset kasvoivat viime vuodesta
Kaupan liiton verkkokauppatutkimuksen mukaan suomalaisten verkko-ostaminen kääntyi viime vuonna kahden miinusmerkkisen vuoden jälkeen kasvuun, jolloin suomalaiset ostivat verkkokaupasta tuotteita yhteensä 5,4 miljardilla eurolla. Tämä on neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2023. Ulkomailta ostaminen kasvoi kuitenkin yhdeksän prosenttia, kun kotimaisten verkkokauppojen kasvu jäi kahteen prosenttiin.
”Kotimaisen verkkokaupan osuus kasvoi 2010-luvulla lähes vuosittain, kun suomalaiset kaupat ja brändit alkoivat digitalisoitua ja vahvistaa online-kanaviaan. Pienimmillään ulkomaisen verkkokaupan osuus oli keskellä pandemiaa vuonna 2021, jolloin se oli noin 33 prosenttia”, kertoo pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liiton tiedotteessa.
Kaupan liitto peräänkuuluttaa pikaisia toimia tasapuolisten kilpailuedellytysten varmistamiseksi
Kiinasta ostettujen tuotteiden määrä on kasvanut muutamassa vuodessa satoja prosentteja, mutta euromääräisesti kasvu ei ole ollut samalla tasolla. Tämä johtuu siitä, että Suomeen tuotujen vähäarvoisten tuotteiden euromääräinen arvo lähes puolittui edellisvuodesta. Vähäarvoiseksi tavaraeräksi lasketaan alle 150 euron arvoiset lähetykset. Toisin sanoen, yhä useammin paketin arvo on aikaisempaa pienempi ja samalla paketteja tilataan yhä kasvavassa määrin. Kaupan liiton mukaan Kiinan halpatuonti syrjäyttää Suomessa toimivien kaupan yritysten myyntiä erityisesti alemmissa hintaluokissa myös fyysisten myymälöiden puolella.
Kaupan liitto muistuttaa, että EU:ssa toimivat verkkokaupat kärsivät epäreilusta kilpailuasetelmasta suhteessa EU:n ulkopuolisiin toimijoihin.
”Me Kaupan liitossa vaadimme pikaisia toimia tasapuolisten kilpailuedellytysten varmistamiseksi, jotta EU:n ulkopuoliset verkkokaupat saataisiin noudattamaan samoja pelisääntöjä kuin eurooppalaiset yritykset”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto korostaa tiedotteessa.
Lue lisää:
Kaupan liiton uutinen
Digiostaminen ja Suomen verkkokauppamarkkina 2024 -tutkimusraportti
Kuva Sincerely Media / Unsplash
Artikkeli on julkaistu aikaisemmin Erikoiskaupan liitto Etu ry:n verkkosivustolla.