Erikoiskaupan liitto tarjoaa ensi keväänä valittaville uusille kunnanvaltuustoille 18 toimenpide-ehdotusta, joiden avulla voidaan lisätä kuntien elinvoimaisuutta.

Hiljenevä kaupunkikeskusta on suuri huolenaihe monissa suomalaisissa kunnissa. Erikoiskaupan yrityksiä toivotaankin useilla paikkakunnilla vetämään ihmisiä keskustoihin. Samalla monin paikoin on kuitenkin tehty vuosien varrella päätöksiä, joilla on ollut päinvastainen vaikutus.

Kaupan yritykset menestyvät siellä missä on ihmisiä. Erikoiskaupan liitto pitää tärkeänä, että kunnissa ja kaupungeissa eri puolella Suomea tehdään jatkossa päätöksiä, jotka mahdollistavat monipuolisten kaupan alan palveluiden saatavuuden myös tulevaisuudessa.

Erikoiskaupan liiton toimitusjohtaja Ulla Pöllänen muistuttaa, että elävä kaupunkikeskusta rakentuu monista eri elementeistä.

”Ihmiset tulevat sinne missä on muita ihmisiä. Kauppojen lisäksi keskustoihin tarvitaan kiinnostavia kulttuuripalveluita, ravintoloita, kahviloita ja ennen kaikkea viihtyisää ympäristöä. Elinvoiman aikaansaamiseksi tarvitaan monia toisiaan tukevia toimenpiteitä”, Pöllänen kiteyttää.

Kevään kuntavaaleihin valmistuville puolueille ja ehdokkaille Erikoiskaupan liitto tarjoaa 18 toimenpide-ehdotusta, joiden avulla oman kunnan elinvoimaisuutta ja paikallisten kaupan yritysten toimintaedellytyksiä voidaan vahvistaa.

Toimenpide-ehdotukset pitävät sisällään toimia kaupunkikeskustan elävöittämiseen, sujuvaan kaavoitukseen, saavutettavuuden parantamiseen, julkisten hankintojen järkevöittämiseen sekä vastuullisuuden ja ympäristön huomioimiseen.

Kaupan yrityksiä kuultava päätöksenteossa

Eri paikkakunnilla on erilaisia haasteita. Päätöksien tulee perustua vahvaan paikallistuntemukseen ja kuntien päätöksentekoprosessissa tulee kuulla kuntalaisten ja paikallisten yritysten toiveita.

Erikoiskaupan liiton edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen peräänkuuluttaa tulevilta kuntapäättäjiltä vahvaa yhteistyön henkeä.

”Monin paikon on tehty erilaisia kokeiluja ja päätöksiä esimerkiksi keskusta-alueen saavutettavuuteen liittyen kuulematta paikallisia kaupan alan yrittäjiä. Myymälän perustaminen on kaupan yritykselle merkittävä investointi ja yritysten pitää pystyä ennakoimaan, miten asiakkaat pääsevät kulkemaan kyseiseen liikepaikkaan”, Ropponen toteaa.

Yhteistyötä kaupan yritysten kanssa kannattaa syventää myös erilaisten tapahtumien suunnittelemisessa, markkinoinnissa ja vaikkapa esteettömyyden lisäämisessä.

Toimenpide-ehdotukset tuleville kuntapäättäjille

Erikoiskaupan liiton ehdotukset kevään 2025 vaaleissa valittaville kuntapäättäjille pitää sisällään erilaisia toimia, joiden avulla voidaan vahvistaa kuntien elinvoimaisuutta ja paikallisten kaupan alan yritysten toimintamahdollisuuksia niin kaupunkikeskustoissa kuin muissa kaupan keskittymissä.

Kaupunkikeskustojen elävöittäminen

1. Lisätään yhteistyötä kunnan, järjestöjen ja palveluita tarjoavien yritysten välillä ja kuullaan yritysten näkemyksiä kaikissa niiden toimintaa koskevissa hankkeissa.

2. Otetaan tyhjiä liiketiloja hyötykäyttöön ja tarjotaan yrityksille mahdollisuuksia perustaa pop-up -myymälöitä keskeisille paikoille.

3. Järjestetään kauppaa ja palveluita tukevia tapahtumia, jotka houkuttelevat ihmisiä keskustoihin ja samalla tutustumaan paikallisten yritysten palveluvalikoimiin.

4. Lasketaan vuokratasoa kunnan omistamissa liikekiinteistöissä. Näin saadaan myös kunnalle vuokratuloja tyhjien tilojen sijaan.

Saavutettavuuden parantaminen

5. Panostetaan teiden ja katujen ylläpitoon sekä kauppapaikkojen saavutettavuuteen. Käynnistetään liikennehankkeita, jotka sujuvoittavat liikkumista.

6. Kohtuullistetaan pysäköinnin hintatasoa ja säilytetään riittävästi pysäköintitilaa alueilla, joilla sijaitsee kaupan alan yrityksiä.

7. Parannetaan keskustojen ja kauppakeskittymien saavutettavuutta hyvillä julkisilla yhteyksillä.

8. Otetaan käyttöön erilaisia kokeiluja muun muassa maksuttomasta pysäköinnistä tiettyinä aikoina.

Kaavoitus- ja lupa-asiat

9. Kaavoitetaan keskustoihin lisää asuntoja elävän kaupunkiympäristön aikaansaamiseksi.

10. Mahdollistetaan tyhjien liiketilojen ja toimistotilojen muuttaminen joustavasti toiseen käyttötarkoitukseen.

11. Turvataan riittävät resurssit kaavoitukseen ja lupakäsittelyyn, käsittelyaikataulujen kohtuullistamiseksi.

Julkiset hankinnat

12. Pilkotaan kuntien ja hyvinvointialueiden hankinnat mahdollisimman pieniin kokonaisuuksiin, jotta paikalliset pk-yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin.

13. Asetetaan hankinnan kriteerit niin, että ne ovat kohtuulliset pk-yrityksille ja paikallisille yrityksille. Kriteerit tulee asettaa niin, että ne voidaan järkevästi osoittaa ja täyttää. Kriteereitä määritellessä tulee miettiä tarkoin ovatko ne juuri kyseiseen hankintaan relevantteja.

14. Lisätään viestintää ja alueellista vuoropuhelua alueen yritysten kanssa julkisista hankinnoista. Parannetaan hankintaneuvontaa yrityksille ja julkisia hankintoja tekeville toimijoille.

Vastuullisuuden vahvistaminen

15. Hyödynnetään paikallisesti tuotettuja tuotteita julkisissa hankinnoissa kuljetusketjujen lyhentämiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

16. Parannetaan paikallisten yritysten mahdollisuuksia kierrättämiseen ja jätekuorman vähentämiseen paikallisten kiertotaloushankkeiden ja laaja-alaisen yhteistyön avulla.

17. Otetaan esteettömyys osaksi kaupunkisuunnittelua ja tuetaan paikallisia yrityksiä esteettömyyshankkeiden toteuttamisessa.

18. Tuetaan yritysten energiatehokkuutta lisääviä toimia ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa.

Erikoiskaupan liiton kuntavaaliohjelma vaalikaudelle 2025–2029 kokonaisuudessaan.

Juttu on julkaistu enismmäisenä etu.fi-verkkosivuilla.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.