Hyvän rahoitushakemuksen kriteerit:
- Hyvä rahoitushakemus täyttää täsmällisesti ja yksityiskohtaisesti haettavassa rahoitusinstrumentissa määritellyt kriteerit.
- Kaikki rahoitusinstrumenttiin vaaditut liitteet, kuten tiilinpäätöstiedot, toimitetaan asianmukaisesti.
- Rahoitushakemuksessa käytetään rahoituksen myöntäjän omia käsitteitä ja mittareita projektitavoitteiden ja -tulosten määrittelyssä.
- Haettavalla projektilla on selkeä mitattavissa oleva päätavoite ja osatavoitteet.
- Projektille on tehty hyvä ja yksilöity projektisuunnitelma.
- Projektille on osoitettu riittävät omat henkilöresurssit ja tehtävät sekä vastuut ovat selkeästi määritelty.
- Ulkopuolisten asiantuntijoiden rooli ja vastuut ovat selkeästi määritelty.
- Projektin seurannan keinot ja mittaaminen ovat selkeästi määritelty.
- Projektiin osallistuvilta ulkopuolisilta asiantuntijoilta on pyydetty projektisuunnitelman mukaiset tarjoukset.
- Projektilla on realistinen budjetti ja hakemukseen on kirjattu, miten työaika- ja budjettiseurantaa sekä raportointia tehdään rahoitusinstrumentissa määritellyin kriteerein.
Miten kirjoitan hyvän rahoitushakemuksen?
- Kirjoita hakemuksesi ajatuksella, että lukija ei ole sinun liiketoimintasi erityisasiantuntija. Kuvaa liikeideasi, liiketoimintamallisi ja toimintasi niin, että mummosikin ymmärtäisi sen.
- Esitä liikeidean, innovaation, tuotteiden ja palveluiden hyödyt tavoittelemiesi asiakkaiden näkökulmasta ja kuvaa miten hyödyt erottuvat markkinan tarjonnasta – mikä on juuri sinun liiketoiminnassasi ja toimintamallissasi ainutlaatuista.
- Muista, että julkinen rahoitus ei ole tarkoitettu normaalin liiketoiminnan kuluihin, vaan sillä haetaan aina uutta kasvua.
- Mitä tapahtuu, jos rahoitusta ei saa? Onko projektia mahdollista toteuttaa ilman ulkopuolista rahoitusta? Ulkopuolisen rahoituksen merkitys on olennaista avata rahoitushakemuksessa.
- Kuvaa ja näytä siksi toteen rahoitushakemuksessa, miten ja miksi juuri tämä projekti auttaa saavuttamaan kasvutavoitteesi sekä miten onnistuminen ja kasvu todennetaan: minkälaisia vaikutuksia projektilla on yritykseesi. Miten paljon liikevaihto kasvaa, miten paljon se synnyttää uutta vientiä ja minkälaisia työllisyysvaikutuksia projektilla on?
- Julkinen rahoitus suosii aina projekteja, joilla on osoitettavissa aitoja työllisyysvaikutuksia ja/tai viennin kasvua.
- Tämän lisäksi jatkuvasti muuttuva globaali markkinatilanne tulee huomioida projektissa. Minkälaisia Suomea laajemmin mitattavissa olevia tavoitteita ja vaikutuksia projektilla on esimerkiksi ympäristön ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta?
- Rahoitushakemuksen esitysmuoto ja laajuus eivät ole olennaisimpia kysymyksiä, mutta ajattele aina lukijaa. Minkälaista hakemusta on oikeasti mieluisaa lukea?
- Tee ennemmin kuvaava, helposti luettava ja lyhyt hakemus kuin monien kymmenien sivujen mittainen järkäle, johon ydinasiat hukkuvat.
- Rahoituksen myöntäjään on hyvä olla yhteydessä ennen varsinaisen hakemuksen lähettämistä. Voit pyytää lisäymmärrystä hakemuksen muotoiluun ja samalla alustavaa arviota rahoituskelpoisuudesta.
- Rahoittajalla on yleensä asiantuntija, joka esittelee rahoitushakemuksen laajemmalle tiimille. Auta siksi asiantuntijaa ymmärtämään, mistä liiketoiminnassasi ja projektissasi on kyse ja siten puoltamaan ja menestyksellisesti myymään rahoitushakemuksesi organisaation sisäisesti.
- Jos hakemuksen tekeminen tuntuu sinusta vaikealta, pyydä apua ja tukea rahoitusasiantuntijalta. Asiantuntijat auttavat sinua hyvän hakemuksen laatimisessa.