Fashion in Helsinki lähestyy

Fashion in Helsinki tulee jälleen 24. – 29. toukokuuta. Suomalaisen muodin merkittävin tapahtumakokonaisuus on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisen muodin näyteikkunana. Mukana nähdään lähes 40 suomalaista brändiä ja suunnittelijaa, ja niin ikään kasvava määrä lehdistöä, vaikuttajia ja sisäänostajia meiltä ja maailmalta. Tapahtuma koostuu näytöksistä, presentaatioista, näyttelyistä, luennoista ja paneelikeskusteluista, jotka nivovat yhteen suomalaisen muodin annin sekä kansainväliselle yleisölle että kotimaan toimijoille.

Aalto-Yliopiston toteuttamalle Fashion in Helsinki -tapahtumakokonaisuudelle myönnettiin opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriviennin valtionavustus joulukuussa 2018. Avustuksella edistetään luovien alojen toimintaedellytyksiä, yhteistyötä ja verkostoitumista. Kansainvälinen muodin verkkosivusto Business of Fashion listasi Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman maailman viidenneksi korkeatasoisimmaksi viimeisimmässä, vuoden 2017 rankingissaan. Fashion in Helsinki -viikon päätapahtuma, Aallon luotsaama Näytös, tuo paikalle kansainvälisten muotiyritysten kykyjenetsijät, trendianalyytikot ja median katsomaan suunnittelijalupausten lopputöitä.

Tänä vuonna Fashion in Helsinki -tapahtuman avainteemoiksi nousevat vastuullisuus ja eettinen kulutus. Ohjelmisto on laajempi kuin koskaan ja tarjoaa aiempien vuosien tapaan tekemistä myös yleisölle. Seuraa ohjelmiston päivittymistä täällä.

Ilmarisen Vaatteet ja Aatteet -paneelissa keskustellaan vastuullisuudesta

Kuka kantaa vastuun sinun vaatteistasi? Miltä näyttää vaate- ja tekstiiliteollisuuden vastuullisuus sijoittajan, valmistajan, kaupan ja työntekijän näkökulmasta? Näin kysyy Ilmarinen, joka järjestää Fashion in Helsinki -tapahtuman yhteydessä paneelikeskustelun vaateteollisuuden vastuullisuudesta.

Keskustelussa pureudutaan vaatteiden kulutuskestävyyteen, kestävään tuotantoon ja työntekijöiden ihmisoikeusvastuuseen. Keskustelussa ovat mukana Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen päällikkö Anna Hyrske, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo, Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen toiminnanjohtaja Janne Ronkainen. Tilaisuuden juontaa muotiin erikoistunut toimittaja Sami Sykkö.

Paneelikeskustelu järjestetään Kämp Gardenissa 27. toukokuuta klo 15 osana Fashion in Helsinki -tapahtuman ohjelmistoa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtumaan pääset ilmoittautumaan täällä.

Baltia nousussa tekstiilien tuotantoalueena

Baltic Fashion & Textile Fair Riga, Baltian suurin muoti- ja tekstiilialan messu, järjestettiin Riikassa huhtikuun lopulla. 24. kerran toteutettuun tapahtumaan osallistui brändejä ja sidosryhmiä 26 maasta, ja messu toimi näytöstilana myös uusille markkina-alueille aikoville. Osanottajia oli Nepalista, Intiasta ja Pakistanista saakka, mikä osaltaan puhuu globalisoituvan muotikentän puolesta.

Baltia on nouseva, monille meistä vielä tuntematon mahdollisuus tekstiilien tuotantoalueena. Latviassa etuina ovat lyhyet välimatkat ja Riikan läheisyyteen sijoitetut tehtaat. Lähituotannon, eettisyyden, laadun ja kestävyyden ollessa alati ajankohtaisempia teemoja vaatteiden tuotanto- ja valmistusprosessissa, Baltia tulee taatusti vakiinnuttamaan jalansijaansa vaate- ja muotiteollisuuden nousukkaana lähitulevaisuudessa.

Teksti Ida Rantala, Esko Leppäkorpi
Kuvat
Leena Aro, Clem Onojeghuo, Baltic Fashion & Textile Fair Riga
Lähteet Aalto Yliopisto, Ilmarinen, Baltictextile.eu