200 vuotta kodintekstiilejä suunnitellut ja valmistanut Finlayson tekee uuden aluevaltauksen ja lanseeraa astiasarjan nimeltä Mittava.

Astiat on suunniteltu sopimaan mahdollisimman saumattomasti suomalaiseen arkeen: ne toimivat myös mittausvälineinä ja pohjassa sijaitsevat vesiurat valuttavat astianpesukoneessa kertyvän ylimääräisen veden pois. Uuden astiasarjan taustalla vaikuttavaa ajatusta Finlayson kutsuu arkismiksi.

– Tutkimme suomalaisia koteja: keittiöitä, astiakaappeja, astianpesukoneita, ruokailuhetkiä. Alkoi hahmottua kuva siitä, että nyt on jotain pielessä. Astioiden ja ihmisten välinen suhde oli vinossa: astioista oli tullut vaikeita, toimimattomia ja epäkäytännöllisiä, Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila kertoo tiedotteessa.

Uuden astiasarjan taustalla vaikuttavaa ajatusta kutsutaankin arkismiksi, joka perustuu yksinkertaisuuteen – ei erikoisuudentavoitteluun.

Sarjan tuotteet valmistetaan Kiinassa James Qiun tehtaalla Chaozhoun kaupungissa, jossa astioiden valmistus jatkaa tuhatvuotista keramiikkaosaamisen perinnettä. Finlaysonin ateljeen suunnittelijat sekä muotoilija Mari Isopahkala ovat suunnitelleet astiat yhdessä suomalaisen arjen kanssa.

Mittava-sarja tulee myyntiin kaikkiin Suomen Prismoihin heinäkuun alussa. Astiasarja toteutetaan yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kaupparyhmälle Mittava oli vastaus ongelmaan, jota on yritetty ratkoa pitkään.

– Meiltä on puuttunut yksinkertainen ja aikaa kestävä suomalainen astiasarja, joka sopii jokaisen kukkarolle. Mittava-sarja tulee meille pysyvästi valikoimiin, käyttötavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

Mittava-sarjan astiat tulevat myyntiin kolmessa eri värissä: vaaleanpunaisena, harmaana ja valkoisena. Sarjaan kuuluvat kaksi erikokoista lautasta ja mukia sekä syvä lautanen, kulho, tarjoilulautanen ja -kulho.

Teksti Ida Rantala Kuva Finlayson