Lupaavimpia materiaaliratkaisuja esiteltiin eilen Business Finlandin isännöimässä World Circular Economy Forumin ”Sustainable materials changing the world” -rinnakkaistapahtumassa.

Suomalaisyrityksissä on viime vuodet kehitetty aktiivisesti materiaaleja ja tuotteita uusiutuvista raaka-aineista. Älykkäät valmistusmenetelmät vauhdittavat kiertotalouden globaalia kehitystä. Edelläkävijäyritykset työskentelevät tyypillisesti tiiviissä yhteistyössä suomalaisyliopistojen kanssa. 

Viime vuosina Suomessa on kehitetty useita puuhun, puubiomassaan ja selluun pohjautuvia innovaatioita. Suomalainen metsäteollisuus on tänä päivänä merkittävä bio- ja kiertotalouden toimija. Metsä Group ja japanilainen Itochu Corporation rakentavat parhaillaan pilottitehdasta, jossa sellua muunnetaan tekstiilikuiduiksi.

– Suuret sellu- ja paperiteollisuusyritykset ymmärsivät tarpeen uudistaa ja laajentaa toimintaansa 2000-luvun alkupuolella. Tämä muutosprosessi on ohjannut yritykset täysin uusille poluille ja vauhdittanut kiertotaloutta,  teknologiajohtaja Pia Qvintus VTT:ltä kertoo.

Puupohjaiset tekstiilit muuttavat vaateteollisuutta

Energia-alan perinteikkään toimijan Fortumin biojalostamo tuottaa korkean jalostusarvon tuotteita maatalouden sivuvirroista ja puupohjaisesta biomassasta fraktiointiteknologiaa käyttäen. Fortum työskentelee myös Infinited Fibre Companyn ja Spinnovan kanssa, joiden tuotteilla on mahdollisuus muuttaa puuvillasyöppöä tekstiiliteollisuutta.

Infinited Fiber Company on kehittänyt teknologian, jolla puuvillapitoinen tekstiilijäte muunnetaan uusiksi kuiduiksi, joita voidaan kierrättää ja käyttää uudelleen ilman, että kuidun laatu heikkenee. Yritys onnistui vastikään keräämään 3,7 miljoonan euron rahoituksen sijoittajilta, joiden joukkoon lukeutui muun muassa H&M.

Spinnovan ainutlaatuinen tuotantomenetelmä muuntaa sellua suoraan tekstiilikuiduksi. Prosessi vaatii 99 % vähemmän vettä kuin puuvillan tuotanto, eikä se vaadi liuotinkemikaaleja. Spinnovan kuidusta tehtyä kangasta voidaan käyttää uudelleen, kierrättää ja kompostoida.


Suomalaisyrityksillä monia ratkaisuja muoviongelmaan

Tarve biohajoaville pakkauksille on noussut globaalisti ajankohtaiseksi muovijätteen täyttäessä maailman meriä. Suomalaisyrityksillä on tarjota ongelmaan monia ratkaisuja. Palkintoja niittänyt Paptic korvaa paperia ja muovia pakkauksissa täysin uudenlaisella puukuidusta valmistetulla materiaalilla, jonka kestävyys ja painolaatu ovat erinomaisia.

Sulapacin biohajoava ja mikromuoviton materiaali on puolestaan tehty FSC-sertifioidusta puuhakkeesta ja luonnonmukaisista sidosaineista, ja se on jo kiinnittänyt ranskalaisen muotitalo Chanelin kiinnostuksen sijoittajana.

– Uskomme vahvasti näiden sellupohjaisten tekstiilien kasvuun globaaleilla markkinoilla. Valmistajien, jälleenmyyjien ja brändien on helppo siirtyä muovipakkauksista uusiin Sulapacin ja Papticin kehittämiin materiaaleihin, sillä heidän ei tarvitse muuttaa nykyistä laitteistoa, Qvintus huomauttaa.

Business Finlandin bio- ja kiertotalousohjelman johtaja Risto Huhta-Koiviston mukaan kiertotalous ei ole vain toiveikas visio tulevaisuudesta, vaan todellista jo käynnissä olevaa liiketoimintaa.

– Tekstiilien kierrätyksen ja kuitujen uudelleenjalostuksen positiiviset ympäristövaikutukset tulevat olemaan valtavia. Tulevaisuudessa vielä merkittävämpiä läpimurtoja tullaan saavuttamaan, kun prosessit kehittyvät ja tulevat entistä kilpailukykyisemmiksi. Silloin puupohjaisella biomassalla voidaan korvata yhä useampia tuotteita ja erilaisia muoveja, Huhta-Koivisto sanoo.

Teksti Ida Rantala Lähde Business Finland

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.