Stadin ammatti- ja aikuisopistossa tekstiili- ja muotialaa opiskellaan perustutkinnoissa, ammattitutkinnoissa ja erikoisammattitutkinnoissa. Alaa luotsaava koulutuspäällikkö Jaana Viitamäki kertoo koulutuksen yhdistelevän kädentaitoja ja digitaalisuutta, sillä ketterille moniosaajille on tulevaisuuden työelämässä kysyntää.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto, tutummin Stadin ammattiopisto, on toiminut valtakunnallisesti merkittävänä tekstiili- ja vaatetusalan perusosaamisen kouluttajana jo vuosikymmenten ajan. Oppilaitos on alansa suurin Suomessa, ja muodin alalle hakeutuu vuosittain 200 opiskelijaa.

– Pyrimme tarjoamaan kaikille hakijoille mahdollisuuden päästä opiskelemaan. Heti opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen oppimisen suunnitelma, jossa määritellään millaiset opinnot johtavat opiskelijan työskentelemään alalla, koulutuspäällikkö Viitamäki kertoo.

Stadin ammattiopiston tekstiili- ja muotialan perustutkinto on kasvattanut suosiotaan jo useamman vuoden ajan. Viitamäki arvelee, että erityisesti omilla käsillä tekeminen, luovuuden hyödyntäminen, erilaiset projektit sekä yrittäjyys kiinnostavat nuoria opiskelijoita.

Kolme tutkintoa ja yksilölliset opintopolut

Stadin ammattiopistossa opiskelijat voivat perustutkinnon lisäksi suorittaa tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. Perustutkinto sopii peruskoulunsa päättäneille tai alaa vaihtaville, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat syventää jo kertynyttä osaamistaan vaatetusalalla.

– Yksilöllisten opintopolkujen kautta opiskelijat voivat hankkia monipuolista osaamista esimerkiksi kaavoituksesta ja valmistuksesta, yrittäjyydestä, kiertotaloudesta ja projektityöskentelystä, vastuuopettaja Katja Anttila kertoo.

Stadin ammattiopistossa perustutkinnosta valmistuvien mahdollisia ammattinimikkeitä ovat mittatilausompelija, modisti, muotiassistentti, sisustustekstiilien valmistaja ja vaatturi. Jokaisella valmistuvalla on valmiudet toimia alan asiakaspalvelutehtävissä, mutta monet tähtäävät myös yrittäjyyteen. Aiheista erityisesti kiertotalous ja vastuullisuus houkuttelevat.

Digitaalisuus jalostaa ketteriä moniosaajia

Tekstiili- ja muotialan perustutkinnot on juuri uudistettu jatkokoulutusmahdollisuuksia sekä työelämän asettamia vaatimuksia silmällä pitäen. Stadin ammattiopistossa uskotaan ketterästi eri toimintojen välillä liikkuviin moniosaajiin – siksi koulutukseen lisättiin muotiassistentin tutkinto.

– Muotiassistentiksi opiskelevien koulutuksessa korostuvat enemmän kansainvälisyys, muodin alan liiketoiminta ja digitaalisuus kuin kaavoitus ja valmistus. Digitaalisen tekstiili- ja muotialaan liittyvän materiaalin tuottaminen ja sovellusten hyödyntäminen lisääntyy kaikilla osaamisaloilla, Viitamäki kertoo tutkintojen kehityksestä.

Työelämävalmiuksien kehittäminen on edelleen ammatillisten tutkintojen vahvuus. Stadin ammattiopistossa tekstiili- ja muotialan opiskelijat tekevät jo varhain erilaisia asiakastöitä, jotka kehittävät esimerkiksi vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja.

– Yrittäjyyttä opiskelijat voivat kokeilla Nuori yrittäjyys ry:n ohjelmassa, jossa he perustavat määräajaksi yrityksen. Sen aikana opiskelijat voivat ansaita rahaa kehittämällä, tuottamalla, markkinoimalla ja myymällä tuotteitaan ja palvelujaan, lehtori Outi Kankaanpää sanoo.

Kansainvälisyys ohjaa opintoja – ja alan muutosta

Vaikka digitaalisuus on saanut vahvan jalansijan osana opintoja, sen rinnalla korostuvat edelleen myös luovuus, hyvät ongelmanratkaisu- ja kädentaidot sekä kansainvälinen verkostoituminen. Stadin ammattiopistossa näitä taitoja vahvistetaan kansainvälisillä koulutussopimusjaksoilla.

– Monet opiskelijat tutustuvat koulutussopimusjaksoilla pienyrittäjyyteen ja verkostoitumiseen esimerkiksi Englannissa, Saksassa, Hollannissa ja Virossa, modisti-opettaja Anu Kaukola sanoo.

Kansainvälisyys ohjaa Viitamäen ja Kankaanpään mukaan myös laajemmin alan kehitystä, sillä suomalaisen vaateviennin kasvaminen, kansainvälistä huomiota saaneet materiaali-innovaatiot sekä nuorten suunnittelijoiden menestys maailmalla ovat nostaneet alan suosiota.

– Toisaalta myös kestävä kehitys ja ekoajattelu ovat lisänneet opiskelijoiden kiinnostusta tekstiili- ja muotialaa kohtaan. Seuraamme positiivisin mielin alan sekä suomalaisen osaamisen arvostuksen ja kehityksen kasvamista, Stadin ammattiopistosta summataan.

Teksti Elina Järvenpää Kuva Leena Aro

Artikkeli on julkaistu aiemmin Modin-lehdessä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *