Suomalaisen muotoilun merkitys, innovatiivisuus ja kestävä kehitys nousivat arvoonsa tuomariston valinnoissa.


Suomalaisen muotoilun juhlaa vietettiin tällä viikolla, kun Helsinki Design Awards palkitsi kotimaisen muotoilun kärkeä: tekijöitä ja organisaatioita sekä innovaatioita, jotka on toteutettu viimeisen vuoden aikana.

Vaatesuunnittelija Samu-Jussi Kosken perustama muotitalo Samuji palkittiin vuoden teosta. Talousvaikeuksissa oleva muotibrändi käynnisti syyskuussa joukkorahoituskampanjan, joka keräsi yli 200 000 euroa ja auttoi Samujia välttämään välittömän konkurssin. Tuomaristo kuvaili Samujia design-taloksi, jonka tuotteet kestävät kulttuurisesti ja materiaalisesti aikaa. Joukkorahoitustempaus osoitti asiakassuhteiden merkityksen hädän keskellä.

– Tämä huomionosoitus tuli hyvään saumaan – varsinkin kun oma usko omaan tekemiseen on välillä hieman koetuksella. Nyt koetamme selvitä Samujin kanssa sen historian pahimmasta karikosta. Ja jos selvitään, niin juhlitaan yrityksen 10-vuotista taivalta, Samu-Jussi Koski kertoo.

Muun muassa Samuji (vas.) ja Varjo palkittiin Helsinki Design Awardsissa.


Helsinki Design Awards palkitsi myös Aalto-yliopiston professori Pekka Korvenmaan elämäntyöstään kansainvälisen muotoilun edistäjänä ja arvostuksen nostattajana. Ilmastonmuutokseen ratkaisuja tarjoava Compensate palkittiin Vuoden lupaus -palkinnolla ja teknologiayritys Varjon virtuaalitodellisuuslaite keräsi tunnustusta Vuoden tuotteena. Yleisöäänien perusteella jaettiin myös Yleisön suosikki -palkinto Karin Widnäsin Fiskarsiin perustamalle KWUM -museolle.

Palkinnot jaettiin Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikalla Erottaja 2:ssa ja tuomaristoon kuuluivat muiden muassa professori Yrjö Sotamaa, Designmuseon kuraattori Suvi Saloniemi sekä muotoiluhistorioitsija Kaisu Savola.

Erottaja 2 on yleisölle auki sunnuntaihin 15.9. saakka.



Teksti Ida Rantala Kuvat Aleksi Poutanen, Samuji, Varjo

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.