Giorgio Armanilla, Dolce & Gabbanalla ja Bottega Venetallakin työskennellyt Teemu Muurimäki nimitettiin Turon pääsuunnittelijaksi viime syksynä. Muurimäen ensimmäisen malliston ensimmäiset kappaleet ovat nyt myynnissä.

Muurimäki nostaa Turon uransa parhaimpien työpaikkojen listalle. Pääsuunnittelijan roolissa innostaa keskittyminen mallistokokonaisuuden luontiin ja itsensä toteuttamiseen.

– Nautin siitä, että saan rakentaa malliston ympärille tarinan värien, materiaalien ja yksityiskohtien kautta. Koen sopivani Turon remmiin, sillä pääsen tekemään töitä osaavien ammattilaisten kanssa, jotka avaavat mallistoon erilaisia näkökulmia. Malliston rakentaminen on tiimityötä.

Kokemus kansainvälisistä muotitaloista on auttanut uudistamaan perinteisen pukutalon työskentelytapoja.

– Olen saanut kiitosta siitä, että toin taloon ulkomailla omaksutun suunnittelukulttuurin. Olen rakentanut toimistolle konkreettisen visuaalisen mallistotaulun, johon neulaan tunnelmakartat, luonnokset ja kankaat kaikkien yhteiseksi työkaluksi. Taulusta näkee helposti, kuinka tuotteet yhdistyvät toisiinsa. Se auttaa myös myyntiä ja markkinointia ymmärtämään malliston idean alusta alkaen.

– Turossa kiehtoo erityisesti puvun räätälöinnin perinne. Pukujen istuvuus on hioutunut vuosien myötä niin hienoksi, että voin itse keskittyä malliston koordinointiin ja yksityiskohtien suunnitteluun sovitusten sijaan. Ennen Turon valikoimat ryhmiteltiin tuotepohjaisesti, mutta uusin mallisto esitetään väriteemojen ja tunnelmien kautta.

Muurimäen mallisto Mastering the Art of Mix and Match koostuu miehen vaatekaapin moderneista kulmakivistä ja niitä täydentävistä kappaleista.

– Pukumaailman sääntöjen hienovarainen haastaminen on todella kivaa. Valkoisessa perinteisessä kauluspaidassa on trendikäs jacquard-kuosi ja osa hienoista pukuvilloista shiftaa kahta eri väriä. Olen hakenut uudenlaista näkökulmaa ja funktionaalisuutta, koska arkipuvuilla on yhä vähemmän kysyntää.

Monipuoliseen uraan mahtuu teollista suunnittelua ja teatteria

Suunnitellessaan Turolle Muurimäki miettii myös omaa pukeutumistaan ja vaatteiden käyttömukavuutta.

– Koen olevani klassisen, helpon vaatteen suunnittelija ja pidän kauniista vaatteista. Koen omaksuneeni Turon DNA:n helposti ja osaavani ajatella myös kaupallisesti. En puhu kaupallisuudesta negatiivisessa mielessä, sillä vaatteessa pitää olla helppo olla.

Miesten pukeutuminen on ollut Muurimäen päämäärä, mutta tie tavoitteeseen on ollut pitkä.

– Taideteollisesta korkeakoulusta valmistumisen jälkeen kamppailin oman suunnittelijaidentiteettini kanssa. Halusin suuntautua miesten muotiin, mutta häämallistoteemainen lopputyöni vei Eurooppaan hää- ja julkkisiltapukujen pariin. Sen jälkeen suunnittelin 10 vuotta miltei yksinomaan naisten muotia.

Viime vuosina Muurimäki on suunnitellut Marimekolle, perustanut oman merinovillaisia t-paitoja myyvän Formal Friday -merkin ja työskennellyt taiteen parissa. Hän on luonut Kiira Korvelle luistelupukuja, Olavi Uusivirralle keikkasetin ja Aarikalle korumalliston. Muurimäki on puvustanut Chess-musikaalin Svenska Teatteriin ja Sevillan parturin Savonlinnan oopperajuhlille, suunnitellut nykytanssipuvustuksia Tero Saarinen Companylle sekä iltapukuja Linnan juhliin.

– Kamppailin pitkään sen kanssa, että olisi valittava teollisen muotisuunnittelun ja teatteripukusuunnittelun väliltä. Nyt ajattelen, että on rikkaus tehdä molempia. Monipuolisuudesta on muodostunut tärkeä osa suunnittelijaidentiteettiäni.

Teksti Jenni Janatuinen Kuva Taavi Tihkan

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *