Aalto-yliopistosta pian valmistuva muotiopiskelija Anna Isoniemi on julkaissut kaksi mallistoa ja kilpaillut arvostetun Hyèresin muotisuunnittelukilpailun finaalissa.

Nuori ammattilainen löytää inspiraationsa mitä moninaisimmista paikoista: esineistä, ihmisistä, kirjoista, teksteistä. Isoniemen suunnittelutyyli onkin hyvin intuitiivinen – hän tutkii muotoja ja värejä ilman selkeää päämäärää.

– Mallistoni suunnittelu alkaa usein kuoseista, materiaaleista ja kuvioista, joiden ympärille luon selkeän konseptin. Ne määrittelevät mallistoni hengen. Yhdistelen selkeitä, graafisia elementtejä arvaamattomiin materiaaleihin, koska ne luovat kontrastia, Isoniemi kertoo.

Hehkutetun Racing Sripes AW 2018 -malliston keskeinen aihe oli kilpa-autoilu, jonka avulla Isoniemi pystyi kiteyttämään ajatuksensa naistenvaatemallistosta, jossa oli sekä feminiinisiä että maskuliinisia elementtejä.

– Räikeä ja mauton rallimaailma vaikutti inspiroivalta ja sen luoma kontrasti 60-luvun tunnelmaan tuntui sopivalta. Yritysten logot, oheistuotteet, mainokset ja kilpa-autot ovat graafisesti mielenkiintoisia. Siitä heräsi ajatus, että niiden avulla tekstiileistä ja vaatteista saisi sekä näyttäviä että vahvoja.

Tärkeä osa malliston suunnitteluprosessia olivat kuosit – näin mallisto tavoitti rallimaailman räikeän ja jokseenkin röyhkeän tunnelman. Kuoseissa näkyi paljon raitaa, jolla Isoniemi korosti kilpa-autojen virtaviivaista muotoilua ja niitä usein koristavia raitoja.

– Raitojen tulkitseminen uudella tavalla oli kuitenkin hieman haastavaa, koska yksinkertaisuudestaan huolimatta raidat on suunniteltava huolella. Päädyin leikkimään kuosien mittasuhteilla ja raidan suunnalla saadakseni aikaan vahvan kokonaisuuden.

Samaisella Racing Stripes -mallistolla Isoniemi sai viime vuonna näyttää kyntensä Hyèresin muotisuunnittelukilpailun finaalissa Etelä-Ranskassa. Kilpailuun valmistautumiseen hän käytti koko kevään. Kolme päivää kestäneen muotifestivaalin aikana järjestettiin kolme näytöstä. Mallisto esiteltiin kansainväliselle raadille ja showroomin kautta myös lehdistölle, yleisölle ja tuomaristolle.

– Näitä kaikkia valmisteltiin kaksi viikkoa ennen festivaalia. Vaikka viikot olivat kiireisiä ja hektisiä, niin festivaalilla oli monta tärkeää tilaisuutta, joihin piti osata varautua ja ottaa niistä ilo irti. Jos toinen mahdollisuus kilpailuihin osallistumiseen tulisi, niin hakisin luultavasti mukaan.

Racing Stripes AW18


Isoniemen kiinnostus taiteeseen, väreihin ja materiaaleihin tulee luontaisesti – hän on ollut aina kuosien ja materiaalien ympäröimänä tekstiilitaiteilijana toimineen äitinsä ansiosta.

– Alalle päädyin silti sattumalta, koska alun perin pyrin lukemaan filosofiaa yliopistoon ja sen jälkeen harkitsin teollista muotoilua. Pääsin kuitenkin opiskelemaan Aalto-yliopistoon vaate- ja tekstiilisuunnittelua, jonka koenkin oikeaksi väyläksi itseni ilmaisuun.

Vaikka mallistojen tekeminen on visuaalista, siihen liittyy Isoniemellä myös paljon ajattelun ja suunnittelun yhdistävää taustatyötä. Sen tarkoitus on tukea suunnitteluprosessia ja toimia faktapohjaisena referenssinä mallistolle. Valintojen on hyödyllistä olla perusteltuja ja pohjata taustatutkimukseen, jotta mallisto ei olisi irrationaalinen.

– Haluan suunnitella yksinkertaisia tuotteita, joihin liittyy silti arvaamaton tarina ja konsepti. Lisäksi pidän kovasti erilaisten kontekstien yhdistelemisestä ja materiaalien käytöstä tavanomaisesta poikkeavassa yhteydessä.

Isoniemi sai juuri valmiiksi viimeisimmän mallistonsa, joka on myös hänen maisterin opinnäytteensä. Mallisto esiteltiin osana Aalto-yliopiston Näytös19 -muotinäytöstä, joka on vuotuinen muodin opiskelijoiden päätösnäytös. 

– Inspiraationi uusimpaan mallistooni olivat David Bowie ja 70–luvun äiti – halusin yhdistää kaksi minulle rakasta maailmaa sekä maskuliinisia että feminiinisiä elementtejä toisiinsa. Siluetit tulivat 70–luvun arkivaatteista, pikee-paidoista ja verkkareista, joihin halusin yhdistellä David Bowien ikonisia pukuja.

Seuraavaksi Isoniemi aikoo valmistua maisteriksi Aalto-yliopistosta ensi syksynä. 

– Siitä sitten jatkan työelämään, mahdollisesti ulkomaille. Myös oma merkki kiinnostaa, mutta tärkeintä on, että saan työskennellä kuosien, värien ja erilaisten konseptien kanssa.

Teksti Teresia Jokinen Kuvat Chris Vidal Tenomaa

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.