Sonja Kuuselan ja Karoliina Erkinjuntin yhteistyön tuloksena syntynyt Rovaniemi Clothing -mallisto edustaa ajatonta kotiseutuylpeyttä. Joukkorahoituskampanjan avulla tuotettu mallisto saavutti rahoitustavoitteensa jo neljässä päivässä syksyllä 2018.

Vuonna 2017 toimintansa aloittaneen lastenvaateyritys HioPin perustaja Sonja Kuusela ja tekstiilisuunnittelija Karoliina Erkinjuntti päätyivät yhteistyöhön melkein sattuman kautta. Yhteinen mallisto sai alkunsa Kuuselan törmättyä Erkinjuntin suunnittelemaan Rovaniemi-kuosin mukiin Instagramissa.

– Olen koulutukseltani luokan- ja varhaiskasvatuksen opettaja, jolla on oma lastenvaatteiden kaavoitukseen ja ompeluun keskittyvä yritys. Otin yhteyttä Erkinjunttiin haaveenani oman tuotannon kuosikankaat ja kävi ilmi, että hänkin toivoi kuosistaan tehtävän vaatekangasta. Lopputuloksena syntyi yhteinen vaatemallisto, Kuusela kertoo.

HioPin ydinajatuksena on palvella aloittelevia ompelijoita ompelupakettien, videotutoriaalien ja selkeiden kaavojen avulla. Nyt toiminta on laajentunut myös aikuisten vaatteisiin. Lastenvaatteista aloittanut HioP toimii Rovaniemellä ja siellä työskentelevät Kuuselan lisäksi hänen siskonsa, äitinsä ja miehensä.

Rovaniemi-vaatteet löysivät kiinnostuneet ostajat yhteisörahoituskampanjan avulla

– Ajatus yhteisörahoituskampanjasta syntyi mallistoa suunniteltaessa. Kun tutustuin Mesenaatti.me-rahoitukseen, sain tietää, että parhaimmillaan se antaisi mallistolle paljon näkyvyyttä ja minimoisi uuden aluevaltauksen tuomia riskejä, koska kiinnostuneet saatiin kartoitettua jo suunnitteluvaiheessa, Kuusela kertoo.

Yhteisörahoituksen ideana on se, että kuka tahansa voi osallistua hyväksi katsomansa asian rahoittamiseen Mesenaatti.me-sivuston kautta. Kuuselalla ja Erkinjuntilla oli malliston suunnittelulle 5 000 euron tavoitesumma, jonka avulla kerättiin rahoitus oman kuosikankaan tuotannolle sekä vaatemalliston suunnittelulle ja valmistukselle. Sijoittaessaan kampanjaan joukkorahoittaja eli mesenaatti sai rahallensa vastikkeen, joka oli tässä tapauksessa jokin neljästä Rovaniemi-tuotteesta.

– Tarkoituksena oli aloittaa joukkorahoituskampanjan avulla vaatemalliston valmistus, ei vain järjestää yksittäistä kampanjaa, Kuusela kertoo.

Kampanja sai kuukauden aukioloaikanaan innostuneen vastaanoton, mistä kertoo se, että 10 000 € rajapyykki saavutettiin kolmessa viikossa.

– Yhteisörahoituskampanjaa markkinoitiin aluksi voimakkaasti omissa verkostoissamme, minkä kautta saatiin näkyvyyttä kampanjalle perustetulle Facebook-sivulle. Facebook-sivu oli ensiarvoisen tärkeä tiedotuskanava ja sen avulla myös paikalliset mediat kiinnostuivat kampanjasta ja mallistosta, Kuusela kertoo.

– Kuulutimme joukkorahoituskampanjaa ja tulevaa Rovaniemi-kuosia myös HioPin some-kanavissa, minkä kautta tavoitimme paljon asiasta kiinnostuneita. Maksettua markkinointia emme edes loppujen lopuksi tarvinneet, kun ihmiset ottivat Rovaniemi-vaatteet niin avosylin vastaan, Kuusela jatkaa.

Sekä Kuusela että Erkinjuntti olivat iloisesti yllättyneitä saamastaan vastaanotosta. Kaikki kampanjan avulla tuotetut vastikkeet myytiin loppuun ja toimitettiin mesenaateille suunnitellusti loka–marraskuussa 2018.

Ajattomuutta ja paikallisuutta edustavat vaatteet

Vaatemallisto suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä alusta loppuun Rovaniemellä. Tekijöille tärkeitä arvoja ovat eettisyys ja ekologisuus, mikä näkyy myös materiaalin valinnassa. Vaatteissa käytetty joustocollege on luomupuuvillaa ja se tuotetaan suomalaisen perheyrityksen tehtaassa Portugalissa.

– Rovaniemi-kuosin myötä tarjoutui oiva tilaisuus kokeilla aikuisten vaatemalliston suunnittelua ja toteutusta. Mallisto suunniteltiin yhdessä sekä miehille että naisille sopivaksi, klassiseksi kokonaisuudeksi, Kuusela kuvailee.

Joukkorahoituskampanjan tuoman rahoituksen myötä HioPin toimintaa on laajennettu valmiiden aikuisten vaatteiden valmistukseen. Rovaniemi-kuosi ja Rovaniemi Clothing ovat HioPin ensimmäinen oman tuotannon kuosikangas ja vaatemallisto. Mallistoa on tarkoitus laajentaa Kuuselan mukaan eri väreihin ja mahdollisesti myös uusiin vaatemalleihin.

– HioPin ja Rovaniemi Clothingin kanssa mennään kysynnän mukaan, tehdään sitä mikä ihmisiä kiinnostaa ja mistä saadaan palautetta, Kuusela kuvailee.

Rovaniemi-kuosin vaatteita on edelleen saatavilla HioPin nettikaupasta sekä Rovaniemen Arctic Design Shopista, Taito shopista sekä Valkko-designliikkeestä.

Teksti Eleonora Schirmer Kuva Sonja Kuusela

Artikkeli on julkaistu aiemmin Modin-lehdessä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *